Banner

You are here

Bezoek

De Hortus Botanicus Amsterdam uit 1638 is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. In de tuin en kassen staan meer dan 4.000 soorten planten uit verschillende klimaten. De Hortus ligt in de Plantagebuurt, aan de rand van het hectische Amsterdamse centrum. Maar achter de 300 jaar oude toegangspoort is het alsof de stad haar adem even inhoudt.

Oorspronkelijk was de Hortus een medicinale kruidentuin, opgericht in 1638 door het Amsterdamse stadsbestuur. De stad had net een pestepidemie achter de rug. Kruiden waren destijds van levensbelang, als basis voor medicijnen. In de Hortus bekwaamden artsen en apothekers zich in de receptuur.

Dankzij de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie breidde de Hortus zich in de 17e en 18e eeuw snel uit. De VOC-schepen brachten niet alleen kruiden en specerijen mee, maar ook exotische sierplanten. Enkele 'kroonjuwelen' van de Hortus stammen uit deze periode, zoals de 300 jaar oude Oostkaapse broodboom.

Het hele jaar door zijn er verschillende evenementen, zoals tentoonstellingen, muziekoptredens en bijzondere rondleidingen. Bekijk hiervoor onze programmapagina.

Toegankelijkheid
De Hortus is redelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In de kassen zijn sommige plaatsen
helaas moeilijk te bereiken, de Drie Klimatenkas is niet toegankelijk scootmobiel gebruikers in verband met de paden. Rolstoelgebruikers kunnen het subtropische gedeetle van de drieklimatenkas bezoeken Bovendien zijn de tuinpaden van grint. Voor mensen die slecht ter
been zijn heeft de Hortus een AVO-rolstoel.

 

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015