banner

You are here

Bijen

Bijen in de Hortus AmsterdamDe honingbij heeft een belangrijke rol in het ecosysteem en is verantwoordelijk voor de bestuiving van vele planten. Ook in de Hortus vervullen ze deze rol, daarbij dragen ze bij aan het behoud van de collectie.

Honingbijen (Apis mellifera) behoren -samen met de hommels, wespen en mieren- tot de vliesvleugelige insecten. De  honingbij  leeft in een samenwerkingsverband van één koningin, tienduizenden werkbijen en enkele honderden darren (de mannetjes).

In de Hortus staan 4 korven. Daarin zitten vier bijenvolken. Met ieder een eigen koningin en zo’n 20.000 tot 40.000 bijen per volk.  De bijen zwerven uit over de hortuscollectie en vast ook stiekem daarbuiten.  Elke dag maakt een bij ongeveer 40 vluchten en hij maakt een gemiddelde van 100 bloembezoeken per vlucht. Elke vlucht duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Honing
Gemiddeld zijn er ongeveer 20.000 vluchten nodig om een liter nectar te verzamelen. Een liter nectar is ongeveer 150 gram honing. Met andere woorden, voor een potje honing van 150 gram zijn gemiddeld 2.000.000 bloembezoeken nodig en daarmee 500 bijen die 1 dag hard werken. 

Twee tot driemaal per jaar worden de raten honing uit de korven gehaald en wordt er honing geslingerd. De bijenvolken in de hortus worden vrijwillig beheerd door een imker. Andere  vrijwilligers en Hortusmedewerkers helpen graag mee aan het honingslingeren.

In de Hortushoning proef je de locale flora verrijkt met vele soorten bloeiende planten uit de hele wereld. De diversiteit in de Hortuscollectie maakt dat de honingbijen van het vroege voorjaar tot in de late herfst kunnen verzamelen;  dat is  ver voor en ver na het bloeiseizoen van de locale flora. Zo halen onze bijen o.a. nectar van de Tupalo boom (nyssa sylvatica). De boom groeit oorspronkelijk in de moerassen van Florida, Louisiana en Georgia en langs de Mississippi Rivier. Pure Tupelo honing is een exclusieve, hoogstaande honing met een unieke smaak. Een van de vele ingrediënten die de Hortushoning zo bijzonder maken. De Hortushoning is te koop in de Hortus store.

Voor meer informatie over bijen in het algemeen, verwijzen wij u graag door naar de Nederlandse Bijenstichting.Bijen in de Hortus Amsterdam

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015