Erfgoed de Hortus botanicus Amsterdam\

You are here

Database

Gegevensbeheer bij de plantencollectie
De plantencollectie van de Hortus bestaat uit ca. 5000 planten van zo’n 4000 soorten. De informatie over deze planten wordt in onze database beheerd. Daarin wordt o.a. bijgehouden wanneer ze in de tuin gekomen zijn, waar ze verzameld zijn en wie ze gedetermineerd heeft. In samenwerking met onze tuinlieden, rondleiders en collega's van andere botanische tuinen wordt voortdurend gewerkt aan het aanvullen en verbeteren van de gegevens. Deze informatie vormt de basis van het collectebeheer in de Hortus. Zij wordt o.a. gebruikt op de naambordjes, maakt de collectie geschikt voor wetenschappelijk onderzoek en zorgt dat de Hortus kan voldoen aan internationale wet- en regelgeving omtrent de uitwisseling van plantmateriaal.

De database wordt ook gebruikt om overzicht te houden over welke planten we hebben en waar ze staan. Deze inventarisatie is online te raadplegen via de Garden Explorer. Het actueel houden van zo'n inventarisatie van levende have vraagt doorlopend aandacht. Om sneller en makkelijker te kunnen inventariseren en zo achterstanden voor te blijven, heeft de Hortus het gebruik van barcodes in het collectiebeheer ontwikkeld. Dit is beschreven in Sibbaldia, Journal of Botanic Garden Horticulture, nummer 14.

Om het meeste 'rendement' uit de collectiegegevens te kunnen halen is een degelijke en goed bedienbare software van belang. Sinds begin 2013 gebruikt de Hortus daarvoor IrisBG. Dit programma is ontwikkeld voor botanische collecties en combineert functies die nodig zijn voor een wetenschappelijk collectiebeheer met een aantal zeer praktische zaken zoals een plattegrond, een mobile applicatie en barcodes. Daarbij komt dat IrisBG een actieve groep gebruikers in binnen- en buitenland heeft. In Nederland wordt IrisBG buiten Amsterdam gebruikt door Arboretum Belmonte, Diergaarde Blijdorp, Paleis het Loo, Historische Tuin Aalsmeer, Botanische Tuin van TU Delft, Burgers' zoo en Hortus botanicus Leiden. Wereldwijd wordt het gebruikt door meer dan honderd botanische tuinen, arboreta en landgoederen.

De Hortus is een reference garden voor IrisBG. Organisaties die willen zien hoe de software gebruikt wordt kunnen contact opnemen met de Hortus. Op 15 April 2016 heeft de eerste Europese IrisBG-gebruikersconferentie in Amsterdam plaatsgevonden. Voor de samenvatting, zie de website van IrisBG.

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015