Drie-klimatenkas de Hortus

You are here

Drie Klimatenkas

Drieklimatenkas de Hortus AmsterdamDe Drie Klimatenkas is een echte blikvanger. De kas werd in 1993 ontworpen door Zwarts & Jansma Architects als een indrukwekkende, ultramoderne constructie. De kas is verdeeld in drie klimaatzones die de subtropen, de woestijn en de tropen vertegenwoordigen. Elke zone heeft zijn eigen klimaatbeheersing ten behoeve van temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie. Verschillende routes voeren de bezoeker door het struikgewas, de droge woestijn en de jungle.

Het Kaapse 'Fynbos’ in de subtropische zone toont één van de kenmerkende vegetatietypes van Zuid-Afrika. Het ‘Fynbos’ is fameus vanwege zijn uitzonderlijk rijke biodiversiteit. Planten uit Zuid-Afrika vormen al vanaf het eind van de 17e eeuw een belangrijk onderdeel van de plantencollectie van de Hortus.

In deze zone staan ook planten uit Australië en de streken rond de Middellandse Zee. De temperatuur wisselt er per seizoen: in de zomer loopt de temperaturen hoog op maar in de winter is het relatief koel. Een boomkroonpad brengt de bezoeker dicht bij de kronen van de bomen.

In de warme en droge woestijnzone groeit een keur aan cactussen en andere vetplanten. Zoals de indrukwekkende kokerbomen (Aloe dichotoma).

In tropische zone waant de bezoekers zich in het oerwoud. Paden op verschillende niveaus voeren langs de vele plantensoorten die er - door het warme en vochtige klimaat - uitbundig groeien.

Toegankelijkheid
De Drie Klimatenkas is niet toegankelijk scootmobiel gebruikers in verband met hoogte verschilen in de paden. De toegang is rolstoel gebruikers is beperkt tot het subtropische gedeelte van de kas.

 

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015