Fuchsia de Hortus

You are here

Fuchsia

Fuchsia de HortusWie bij zijn vrienden over zijn fuchsia-collectie begint, krijgt al gauw het gelijknamige deuntje uit ‘Ja Zuster Nee Zuster’ toegezongen. De fuchsia heeft een naam opgebouwd als eenvoudige te kweken balkonplant met zuurstokroze bloemen. Hij heeft zijn naam overigens te danken aan de Duitse botanicus Leonhard Fuchs, waarnaar de plant vernoemd. Een scherpslijpers spreekt het daarom ook niet uit als “fuk-si-a” maar liever als “foeg-si-a”.

Bij de Fuchsia-collectie in de Hortus ligt de nadruk op natuurhistorie. We proberen zoveel mogelijk van de natuurlijke diversiteit binnen dit verassende geslacht te laten zien. De meeste wilde fuchsiasoorten dragen oranje, roze of rode bloemen en komen uit Midden-Amerika, De Peruvaanse en Colombiaanse Andes of uit het Atlantische bos rond Rio de Janeiro in Brazilië. Fuchsia magellanica, een winterharde soort, komt uit het zuiden van Chili en Vuurland. De enige plek buiten Amerika waar de fuchsia voorkomt is Nieuw Zeeland en op Tahiti. Hoewel er maar vier soorten voorkomen, omvat deze groep zowel de grootste (Fuchsia excorticata) als de kleinste soort (Fuchsia procumbens). De bloemen van deze soorten zijn onopvallend gekleurd. Een andere atypische soort is Fuchsia arborescens, ook wel seringenfuchsia genoemd. Dit zijn flinke struiken met zacht hout en seringachtige bloemtrossen.

Veel Fuchsiasoorten zijn tweehuizig. Dat wil zeggen dat er mannelijke en vrouwelijke planten van bestaan. Om zaden te krijgen zijn dan twee planten van verschillend geslacht nodig. De meeste soorten laten zich echter eenvoudig stekken.

De Fuchsia-collectie in de Hortus wordt in de zomer buiten gezet in het vak rond de oude trompetboom. Daar zijn, met name in het najaar, de sierlijke bloemen te bewonderen. ’s Winters gaan de meeste planten naar binnen zodat ze niet bevriezen. Soms laten we enkele planten in de buitentuin staan om te testen hoe goed ze door de winter komen. Veel soorten blijken verassend goed bestand tegen de vorst. In de Fuchsia-collectie wordt samengewerkt met de botanische groep van de Nederlandse Kring van Fuchsiavrienden.

 

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015