Zuid Afrika Reis de Hortus

You are here

Met de Hortus naar Zuid-Afrika

In het najaar van 2017 organiseert de Stichting Hortus Botanicus Amsterdam samen met reisorganisatie Historizon een unieke reis naar Zuid Afrika. Tijdens deze botanisch-historische reis komen alle aspecten aan bod die ten grondslag liggen aan de historische Zuid-Afrikaanse wortels van de Hortus in Amsterdam.

De reis vindt plaats van 18 t/m 27 september 2017

U bezoekt o.a. Stellenbosch, het Taalmuseum in Paarl, het Cedergebergte, de rooibosplantage van Heiveld en uiteraard Kirstenbosch Botanic Garden, de Tafelberg  en Kaapstad.

Deelname
2 persoonskamer: € 2.490,- p.p.
1 persoonskamer: € 2.730,- p.p.

Dit alles inclusief vlucht, vervoer, overnachting in hotels (3 of 4 sterren), alle maaltijden, entrees en gidsen.
Meer informatie en aanmelden op www.historizon.nl/hortus

Zuid Afrika Reis de Hortus Amsterdam

Informatie middag!!

Op 23 juni 2017 is er een uitgebreide kennismakings- en informatiemiddag in de Hortus. Ter voorbereiding op de reis hebben wij een divers programma waarin u alvast op ontdekkingstocht gaat door Zuid-Afrika en een sneak-preview krijgt van de Zuid-Afrika tentoonstelling in de Hortus. De middag start met een lezing vna Luc Panhuysen, schrijver van het boek 'Een Nederlander in de Wildernis', over  Robert Jacob Gordon, een ontdekkingsreiziger in dienst van de VOC.

Aanvang van de middag is om 13.00 uur.
13.30 start lezing van Luc Panhuysen
14.30 korte introductie in de historie van de Hortus
15.30 rondleiding door de tuin en langs de opbouw van de Zuid-Afrika tentoonstelling door opkweker Roel Westendorp

Deelname aan deze middag is gratis. Aanmelden kan via communicatie@dehortus.nl

De reis van de Hortus in Zuid-Afrika
De Hortus in Amsterdam en Zuid Afrika zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Binnen 10 jaar na de oprichting als hortus medicus, groeide de tuin al uit naar een botanische tuin met de Zuid Afrikaanse collectie als prominente eerste exoten. 

De ZuidAfrikaanse collectie van de Hortus Amsterdam bestaat nog steeds en speelt de hoofdrol in de tentoonstelling van 2017. In een uniek project organiseert de Stichting Hortus Botanicus Amsterdam een reis naar deze wortels van deze botanische tuin.  Een 10-daagse reis naar een prachtig land, waar de collectie van de Hortus nog meer tot leven komt. Tijdens de reis zullen we verschillende tuinen, historische plekken en bijzondere landschappen bezoeken. Thuisbasis is Stellenbosch, waar Simon van der Stel in 1679 zijn eerste nederzetting stichtte. De botanische tuin van Stellenbosch is nog steeds een belangrijke partner voor de Hortus. Een prominent thema in de reis is de indrukwekkende diversiteit van het Zuid-Afrikaanse Fynbos, waarvoor we ook enkele field trips zullen ondernemen. We bezoeken Heideveld met de rooisbosplantages en uiteraard bezoeken we ook Kaapstad en de Compagnietuin, waar de VOC-geschiedenis centraal staat.

Meer informatie en het gedetailleerde programma vindt u op de website van Historizon www.historizon.nl/hortus. De reis vindt plaats van 18 t/m 27 september 2017.  Deelname aan de reis is inclusief vliegreis, vervoer ter plaatse, logies, ontbijt, lunch en diner voor alle dagen.

Reisbegeleiding 
Roel Westendorp is hovenier en is als opkweker in de Hortus in Amsterdam verantwoordelijk voor o.a. de Zuid-Afrikaanse collectie. Roel werkt inmiddels 5 jaar in de Amsterdamse botanische tuin.
Martin Smit  is  botanist en curator van de botanische tuin Stellenbosch. Hij is werkzaam als onderzoeker in Environmental Science aan de Stellenbosch Universiteit.
Taeke Kuipers is sinds 2010 directeur van de Hortus Botanicus Amsterdam. Zijn opleiding in Cultureel Erfgoed voedde zijn voorliefde voor geschiedenis.
De organisatorische reisleiding is in handen van Piet Segers van Historizon die veel ervaring heeft in de organiseren van dit type cultureel-historische reizen.

 

 

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015