Kokerboom de Hortus

You are here

Kokerboom - Aloe dichotoma

Kokerboom de Hortus AmsterdamKokerbomen zijn boomvormige Aloë-soorten. Hoewel volwassen exemplaren er met hun dikke stammen stokoud uitzien, worden ze zelden ouder dan 100 jaar. Onder goede omstandigheden groeien ze verrassend snel. Kokerbomen danken hun naam aan het gebruik van de uitgeholde takken als pijlenkoker.

Kokerbomen groeien in het zeer droge Namaqualand en Bushmanland in Zuid-Afrika en aangrenzend Namibië. Om in deze droge gebieden te overleven, hebben de planten methoden ontwikkeld om het weinige vocht beter vast te houden en te benutten. Ze slaan vocht op in hun dikke bladeren en verdikte stam. Om verdamping te beperken zijn de bladeren bedekt met een waslaag. De lichtgele bast van de planten heeft hetzelfde effect en reflecteert veel zon.

Veel Aloë-soorten - ook de kokerboom - zijn zeldzaam en inmiddels wereldwijd beschermd. Handel en transport van deze planten mag alleen met de juiste vergunningen. Regelmatig neemt de douane Aloë's in beslag. De Hortus verzorgt deze planten tot de rechter bepaalt wat ermee moet gebeuren. De grote kokerbomen die nu in de Woestijnkas staan, zijn halverwege de jaren '90 in beslag genomen en uiteindelijk overgedragen aan de Hortus. De boom heeft in de winter van 2011 voor het eerst gebloeid

De kokerboom is hier in de Hortus te vinden.

Bloeiende Kokerboom de Hortus Amsterdam
 

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015