Kweekhuis de Hortus Botanicus Amsterdam

You are here

Kweekhuis

Het Kweekhuis is het kloppend hart van de botanische tuin. Hier worden planten opgekweekt en verzorgd tot ze een plaats krijgen in de tuin. De levende collectie van de Hortus bevat meer dan 4000 soorten, uit zeven verschillende klimaten. Om deze collectie te kunnen ontwikkelen is een uitgebreid, goed geoutilleerde kweekkas van belang.

Op de eerste verdieping van het complex zijn drie kweekcompartimenten ingericht, elk met een eigen klimaat: tropisch, subtropisch en aride (droog). Voor plantensoorten uit bijvoorbeeld de Zuid-Afrikaanse Kaap zijn koele, lichte en droge omstandigheden vereist, terwijl planten uit het Surinaamse oerwoud juist gedijen bij vochtige warmte en gefilterd licht. De rooikwas (Haemanthus coccineus L.) en andere Kaapse bolgewassen gedijen goed in de kas, waar ze in bloei gebracht om aan de bezoekers in de tuin te kunnen worden getoond. Behalve kweekfaciliteiten en meerdere klimaatcompartimenten, biedt het Kweekhuis ook plaats aan een zaadkamer.

De kas is niet toegankelijk voor publiek, maar kan wel voor opleidingsdoeleinden worden bezocht. Ten alle tijde kan echter een blik achter de schermen geworpen worden. Men kan door de hoge ramen aan de straatzijde goed naar binnen kijken.

Het nieuwe gebouw aan het Hortusplantsoen, achter de eigenlijke tuin, is een ontwerp van Posad Spatial Strategies. De kas is voorzien van klimaatbeheersing en een duurzame energievoorziening. Hoge ramen zorgen voor veel licht, terwijl schermen voor schaduw en isolatie zorgen. De bouw van deze kas is financieel ondersteund door de Gemeente Amsterdam en de Vereniging van Vrienden van de Hortus.

Op 24 oktober 2013 is de kas geopend door wethouder Freek Ossel.

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015