Museumcafe de Oranjerie de Hortus

You are here

Het Hortuscafé

De Oranjerie is een eeuwenoud rijksmonument. Al in 1715 werden op deze plek tropische planten gekweekt in houten broeikassen. De huidige Oranjerie is in 1875 gebouwd als collegezaal. Het langgerekte, gepleisterde pand werd genoemd naar de overwinteringsplek voor citrusvruchten: 'oranjeboompjes'.

Nu doet het pand al vele jaren dienst als café voor de tuinbezoekers. Omgeven door vele bijzondere en exotische planten, heeft het dan ook  een van de mooiste terrassen van Amsterdam. Bezoekers van de Hortus kunnen overdag genieten van (h)eerlijke koffie, gebak van Kuyt en lekkere biologische broodjes en salades. Waar mogelijk werken wij met biologische producten.

Arrangementen
Koffie en taart actie: van 10.00 tot 11.00 uur.
Voor € 5,50 krijgt u gebak naar keuze en een kopje thee of koffie naar keuze.

Luncharrangement: van 12.00 tot 15.00 uur.
Een driegangen-lunch met een entreekaartje voor  €32,50 (te betalen bij de entree)

Het Hortuscafé is alleen toegankelijk voor bezoekers van de tuin. De Oranjerie is tevens beschikbaar voor diners, feesten en vergaderingen. Kijk hiervoor op onze pagina’s over zaalverhuur.

Museumcafe Oranjerie de Hortus Amsterdam

KMuseumcafe "Capitulare de Villis" de Hortus Amsterdamunstwerk Claudy Jongstra
Speciaal in opdracht van de Hortus maakte Claudy Jongstra een bijzondere wandspanning voor het
Hortuscafé. Het werk heet ´Capitulare de Villis´ en dat past uitstekend in de stadstuin.

De ´Capitulare de Villis´ is een door Karel de Grote en zijn opvolgers in de achtste tot tiende eeuw opgestelde verordening over te verbouwen genees- en keukenkruiden. Een aantal soorten uit deze verordening, zoals ui, walnoot en meekrap, vormen de basis voor het kleurenpalet dat Jongstra voor de wanden van de Oranjerie heeft gebruikt. De gebruikte wol, van haar eigen schaapskudde, in combinatie met zijde is niet alleen prachtig maar verbetert ook de auditieve beleving in de Oranjerie. Achter de wandbespanning is een laag ´minerale wol´ aangebracht, wat eveneens een isolerende werking heeft

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015