Oliepalm de Hortus Amsterdam

You are here

Oliepalm - Elaeis guineensis

oliepalm de HortusDe oliepalm produceert twee soorten olie. Palmolie, gewonnen uit het vruchtvlees van de oliepalmvrucht. En palmkernolie, verkregen uit het zaad. Van alle olie leverende planten heeft de oliepalm de hoogste opbrengst per hectare. Palmolie wordt voor het grootste deel verwerkt in de margarine-industrie, maar ook wel in de metaal- en in de chemische industrie. Palmkernolie wordt vooral gebruikt voor de productie van margarine en andere spijsvetten. Daarnaast wordt er een goede kwaliteit zeep van gemaakt.

Amsterdam heeft met haar botanische tuin een belangrijke rol gespeeld bij de verspreiding van de oliepalm. Deze palm komt van nature voor in West-Afrika, onder meer in Guinea. In de eerste helft van de 19e eeuw arriveerden zaden vanuit Mauritius of Réunion in de Amsterdamse Hortus. In 1848 zijn twee kiemplanten naar Buitenzorg (Indonesië) verscheept. Deze palmen vormden de basis voor de grote oliepalmplantages van Sumatra die daar zijn opgezet vanaf 1919. Het gebruikte 'Deli'-ras bleek zeer productief en is daarom ook in andere delen van Zuidoost-Azië en in Afrika op grote schaal aangeplant.

Helaas heeft het succes van de oliepalm ook een keerzijde. Met name in Zuidoost-Azië verdwijnt veel oerbos om plaats te maken voor oliepalmplantages. Behalve de vraag naar palmolie voor industriële producten en voedingsmiddelen wordt dit, paradoxaal genoeg, ook gestimuleerd door de recente populariteit van biofuels, waarvoor palmolie zeer geschikt is.

 

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015