Tulpen in de Hortus AmsterdamEvolutiecursus 2016 de Hortusrondleiding de hortus

You are here

Programma

beschermdeplanten in de Hortus AmsterdamAPR- SEP - IGPOTY tentoonstelling
In 2016 is de Hortus gastlocatie voor de befaamde IGPOTY tentoonstelling. De International Garden Photographer of the Year (IGPOTY) competitie en tentoonstelling wordt ieder jaar georganiseerd vanuit Kew Gardens in Londen, en is 's wereld grootste op het gebied van tuin-, planten-, bloemen- en landschapsfotografie. De tentoonstelling in Amsterdam toont een selectie van meer dan 40 winnaars en genomineerden uit de 2016 Competitie. 

Gedurende de tentoonstellingsperiode organiseert de Hortus diverse fotografieworkshops, zie onze overzichtspagina voor meer informatie. De tentoonstelling in de Hortus is te zien van 16 april - 19 september 2016.

Tulpen in de HortusSEP -  EXCLUSIEF Tuinenreis Vriendenvereniging
De Vriendenvereniging bestaat 30 jaar, en daarom organiseren we enkele extra feestelijke activiteiten dit jaar. Voor het eerst in haar geschiedenis organiseert de verening een tuinenreis. Van 1 tot en met 4 september vertrekt een speciale bus naar Londen. Onderweg zullen enkele bijzondere tuinen worden bezocht. De reis is samengesteld ism Stichting Kuperus Tuinreizen. Behalve tuinen waaronder uiteraard de Kew Gardens, wordt ook een bezoek gebracht aan de tentoonstelling van botanische tekeningen van Maria Sybilla Merian in de Queens’s Gallery in Buckingham Palace. 

De deelname is  €416,- pp. De prijs is inclusief vervoer per luxe touringcar, 3 overnachtingen met ontbijt, 1x diner en begeieidng. De entree tot de tuinen kost in toaal 40 pond. Meer informatie en aanmelding kan via de site van Kuperus

 

cycad21 MEI - Themarondleiding Cycadeen
Het is een oeroude plantengroep, die ruim 240 miljoen jaar geleden ontstond, ver voor het dinosauriërtijdperk. De Hortus heeft een bijzondere collectie cycadeeën met enkele unieke, zelfs Koninklijke exemplaren. Lange tijd bepaalden cycadeeën het beeld op aarde. Ze overleefden ijstijden, meteorietenregens en vele andere planten- en diersoorten. Het tijdspad dat cycadeeën hebben doorlopen is fascinerend en onvoorstelbaar lang.

Loop op zaterdag 21 mei mee met onze rondleider langs deze oeroude plantengroep in de Hortus. Aanvang 14.00. Deelname €3,50 (excl. entree). Vooraf reserveren is niet mogelijk.

 

evolutiecursus in de Hortus Amsterdam

JUNI - Snippendaal & Co, Cursus medicinale planten
Een uitgebreide cursus over medicinale planten. Ten tijde van de oprichting van de Hortus (1638) waren kruiden van levensbelang. Zij dienden als grondstof voor medicijnen; guldenroede tegen blaasproblemen, koriander als slijmoplosser en bitterzoet tegen jicht. Veel planten hebben eigenschappen of stoffen die ze tot geneeskrachtige planten maken. Neem samen met onze gids de allereerste collectie van de Hortus onder de loep.

De cursus wordt gegeven op vier achtereenvolgende zaterdagochtenden in juni van 11.30 tot 13.00 uur.  Deelname € 75,-. Entree is gratis bij deelname aan de cursus. De cursus zit VOL

Liefdesrondleiding in de HortusJUN-JUL - Victoria waterlelie
Op 12 mei j. is de Victoria waterlelie weer geplant in onze buitenvijver. Het gaat om een exemplaar van Victoria ‘Longwood hybrid’, dit is een kruising tussen Victoria amazonica en Victoria cruziana. Nu heeft de plant vooral (zon)licht nodig om als eerste haar bladeren te kunnen laten groeien. Met deze -uiteindelijk enorme - bladeren vangt de waterlelie nog meer zon op, dus energie. En deze energie heeft ze nodig om straks te kunnen bloeien. De waterlelie bloeit 's avonds als de zon onder gaat. Vaak is ze in de vroege ochtend ook nog open te zien. Waneer onze waterlelie precies gaat bloeien kunnen we nog niet voorspellen, maar deze zomer hopen we een avond open te kunnen gaan om onze bezoekers de prachtige bloem in haar volle glorie te laten zien. Houd onze social media hiervoor in de gaten!

evolutiecursus in de Hortus Amsterdam

JUNI & JULI - Evolutiecursus van Alg tot Orchidee
Ook dit jaar starten we weer met de zesdelige cursus over de evolutie van het plantenrijk. Aan de hand van de Hortuscollectie maakt u kennis met de geschiedenis van het eerste watergroen tot de modernste bloemplanten. Wandel elke zondag mee met docent Arend Wakker. Iedere wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (plus een half uur pauze) van 11:00 tot 14:00 uur. Deelname € 100,- incl. reader. Entree is gratis bij deelname aan de cursus. De cursusdagen vinden plaats op zes zondagen op 5, 12, & 19 juni en 3, 10 & 17 juli 2016.

Voor aanmeldingen of verzoek om meer informatie kunt u zich wenden tot de Hortus via communicatie@dehortus.nl. Meer informatie over de docent en de cursus vindt u op de website van Open Oog Producties.

ThemarondleidingenThemarondleidingen 2016 & Zondagrondleidingen
Een maal per maand staat een van onze rondleiders voor u klaar met een speciale themarondleiding. Aan de hand van zijn of haar expertise maakt u kennis met een speciaal deel van onze collectie. De rondleidingen starten om 14.00 uur. Deelname € 3,50. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Voor een volledig overzicht zie de Themarondleidingen pagina.

Iedere zondag kunt u in de Hortus deelnemen aan een instap-rondleiding. Onze gids neemt u dan mee langs de highlights van de Hortuscollectie en haar geschiedenis. Deelname is gratis. Maximaal 15 deelnemers per rondleider. De rondleiding start om 14.00 uur. Meldt u bij de portier dat u deel wilt nemen.

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015