Tulpen de Hortus AmsterdamJosephine 2014 de Hortusrondleiding de hortus

You are here

Programma

ThemarondleidingenThemarondleidingen 2015 & Zondagrondleidingen
Een maal per maand staat een van onze rondleiders voor u klaar met een speciale themarondleiding. Aan de hand van zijn of haar expertise maakt u kennis met een speciaal deel van onze collectie. De rondleidingen starten om 14.00 uur. Deelname 3,50 euro. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Voor een volledig overzicht zie de Themarondleidingen pagina.

Iedere zondag kunt u in de Hortus deelnemen aan een inloop-rondleiding. Onze gids neemt u dan mee langs de highlights van de Hortus. Deelname is gratis. Maximaal 15 deelnemers per rondleider. De rondleiding start om 14.00 uur.

Kroonjuwelen in de Hortus Amsterdam14 FEBRUARI - Valentijnsdag rondleiding
Waar zou de mensenliefde zijn zonder planten?! Sinds mensenheugenis worden planten gebruikt om de liefde een handje te helpen. Liefdesdrankjes, zinnenprikkelende vruchten, alles is mogelijk. Wist u dat in de Renaissance vrouwen van adel het giftige sap van de Atropa belladonna in hun ogen druppelden om de pupillen een donkerder en glanzender uiterlijk te geven? Hiermee trachtten ze de adellijke heren op het bal te verleiden. Dat ze daardoor ook slechter zagen, werd voor lief genomen...

Een rondleiding vol romantiek, listen en lusten. De rondleiding start om 14.00 uur. Deelname is €3,50 (excl. entree tot de Hortus). Reserveren is niet mogelijk. Wees op tijd, want vol= vol. Maximaal 30 deelnemers.

Josephine in de Hortus AmsterdamNieuwe tentoonstelling 2015: Joséphine. Een keizerrijk in een tuin.
Tegen het decor van Europese oorlogen, geleid door de nimmer aflatende machtswellust van haar man Napoleon, startte Joséphine de Beauharnais haar eigen botanische keizerrijk. Zij verzamelde ongekende en zeldzame planten van uit de hele wereld. Haar groene collectie in de tuinen van Malmaison verwierf grote faam, waaraan kosten noch moeite waren bespaard.  In de tentoonstelling van de Hortus Botanicus Amsterdam ziet u een aantal van deze prachtige soorten terug.

De tentoonstelling in de Hortus is te zien van 28 maart t/m 18 oktober 2015. 
Tegelijkertijd is in de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling Napoleon, Alexander & Jos
éphine te zien. 

Stinzen in de Hortus AmsterdamMAART - Voorjaarsbloeiers
Ieder jaar kondigen krokussen en sneeuwklokjes weer de lente aan in de Hortus. Ook vele andere bol-  en knolgewassen zorgen voor de eerste kleuren in de tuin. Sommige soorten behoren tot de zogenaamde stinzenplanten. De planten komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa en het Midden-Oosten. Al in de 18e eeuw werden ze naar Nederland gebracht en geplaatst in pastorietuinen en buitenplaatsen.  Het woord stinzenplant komt van het Friese woord stins dat stenen huis betekent. Dit waren de woningen van adellijke of aanzienlijke heren, die veelal de sjieke buitenplaatsen bezaten.  Nu komen ze overal op. Kom genieten van de voorjaarskleuren in de Hortus!
Op 14 maart is er een speciale themarondleiding langs en over de bloeiende bollen.  Aanvang 14.00 uur. Reserveren niet mogelijk. Entreetoeslag €3,50.

Tulpen in de Hortus Amsterdam APRIL -  De tulp. Wild en verleidelijk
In april staat de Hortus in het teken van de tulp. Ruim veertig wilde en gecultiveerde varianten zijn te zien in de tuin. De tulp is onlosmakelijk verbonden met Nederland, hoewel haar herkomstgebied ver hiervandaan ligt. Al eeuwen kweken de Nederlanders de meest bijzondere exemplaren. Wat resulteert in duizenden varianten, in alle vormen en kleuren.  In de tentoonstelling “Wild en verleidelijk” zet de Hortus deze moderne varianten naast haar wilde voorvaderen. De tulpen zijn te zien van 1 t/m 30 april 2014.

evolutiecursus in de Hortus AmsterdamAPRIL - MEI - Evolutiecursus Van alch tot orchidee
Ook dit voorjaar starten we weer met de vierdelige cursus over de evolutie van het plantenrijk. Wandel elke zondag mee met docent Arend Wakker. Iedere wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (plus een half uur pauze) van 11:00 tot 14:00 uur. Deelname € 70,- incl. reader en entree. De cursusdagen vinden plaats van 5 april t/m 19 april en 3 mei 2015.

Voor aanmeldingen of verzoek om meer informatie kunt u zich wenden tot de Hortus; communicatie@dehortus.nl. Meer informatie over de docent en de cursus vindt u op de website van Open Oog Producties.Ook in het najaar is er een cursus: op vier vrijdagen van 28 aug. en 4 t/m 18 sep.

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015