Musuemnacht de Hortus AmsterdamEvolutiecursus 2016 de Hortusrondleiding de hortus

You are here

Programma

5 NOV - Museumnacht museumnacht in de Hortus Amsterdam
De Hortus is dit jaar wederom deel van de Museumnacht Amsterdam! Dit jaar vieren wij de Museumnacht met het thema: van XOCOATL tot CHOCOLADE. Tijdens de Museumnacht wordt de Hortus een waar chocoladeparadijs. Van XOCOATL tot CHOCOLADE zet de cacaoplant in het zonnetje. Hoe ziet deze plant eruit? Waar vind je hem? Hoe lang is de weg van de plant tot jouw Oreo's? Leer meer over de geschiedenis van chocolade, de productie, de effecten van chocolade op het menselijk lichaam en ontdek welke planten er nog meer in de Hortus groeien. Kom jij ook genieten van dit chocofestijn waar Willy Wonka zijn hoed voor af zou nemen?
">

De Museumnacht vindt plaats op 5 november van 19:00 tot 02:00 uur. Kijk op www.museumnacht.amsterdam voor meer informatie en kaartverkoop.

 

nachtcollege in de Hortus Amsterdam

10-17-24 NOV - Nachtcolleges
Na groot succes tijdens de Museumnacht presenteert de Hortus dit jaar de Nachtcolleges. Ervaar de Hortus in nachtelijke sferen tijdens deze colleges. Samen met je ‘medestudenten’ voor één avond neem je plaats in het nieuwe Kaslokaal midden in de donkere tuin. Aan bod komen actuele onderwerpen uit de plantenwereld; van het gebruik van planten tot de natuur in de stad. Dit alles in een bijzondere setting en met ruimte voor vragen en discussie.

Donderdag 10 november 2016 – Amsterdams wildlife
door Stadsecologen Geert Timmermans en Anneke Blokker

Donderdag 17 november 2016 – Amsterdam made - Chocolatemakers
door chocolade-expert, chocolademaker en mede-oprichter van de Chocolate Makers Rodney Nikkels.

Donderdag 24 november 2016 – Ademen in de stad
door Bob Ursem, wetenschappelijk directeur Botanische tuin TU Delft.

De Nachtcolleges vinden plaats op 10, 17 en 24 november van 20:00 uur tot 21:00 uur. Deelname bedraagt €12,50 inclusief entree en een drankje per nachtcollege. Op vertoon van een studentenkaart kost het college €10,-. Inschrijving via communicatie@dehortus.nl ovv Nachtcollege + datum.

26 NOV - Speculaas en pepernoten, over kruiden en specerijenpepernoten in de Hortus Amsterdam
Sinterklaas strooigoed bestaat al sinds de 16e eeuw. Zo zijn er pepernoten te zien op werken van Jan Steen. Dankzij de schepen van de VOC werden ouderwetse ontbijtkoeken steeds meer op smaak gebracht met specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, gember, peper, kruidnagel, koriander en kardemon. Allemaal stuk voor stuk prachtige planten in onze eeuwenoude collectie. Wandel mee met onze rondleider en ontdek de historie van Hollands strooigoed. De rondleiding start op 26 november om 14.00 uur. Deelname € 3,50 (excl. entree). Vooraf reserveren is niet mogelijk. 

 

planten in de kersttijd in de Hortus Amsterdam

17 DEC - Themarondleiding Planten in de kersttijd 
In de deze rondleiding komen tal van planten aan bod die we kennen uit verhalen van de Bijbel, maar ook uit de Talmoed en de Koran. Welke boom produceert ‘manna’ en waar komen ‘wierook’ en ‘mirre’ vandaan? Staat de boom van het paradijs in de hortus of toch niet? Waarom zijn zowel de granaatappelboom als de dadelpalm bijbelse symbolen van vruchtbaarheid en overvloed geworden? En waaraan heeft het ‘onselievevrouwebedstro’ haar naam te danken? De rondleiding start op 17 dec november om 14.00 uur. Deelname € 3,50 (excl. entree). Vooraf reserveren is niet mogelijk. 

 

ThemarondleidingenThemarondleidingen 2016 & Zondagrondleidingen
Een maal per maand staat een van onze rondleiders voor u klaar met een speciale themarondleiding. Aan de hand van zijn of haar expertise maakt u kennis met een speciaal deel van onze collectie. De rondleidingen starten om 14.00 uur. Deelname € 3,50. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Voor een volledig overzicht zie de Themarondleidingen pagina.

Iedere zondag kunt u in de Hortus deelnemen aan een instap-rondleiding. Onze gids neemt u dan mee langs de highlights van de Hortuscollectie en haar geschiedenis. Deelname is gratis. Maximaal 15 deelnemers per rondleider. De rondleiding start om 14.00 uur. Meldt u bij de portier dat u deel wilt nemen.

 

beestjes in de Hortus2017 - Evolutiecursus Van Alg tot Orchidee
Een vierdaagse cursus over de gehele evolutie van het plantenrijk. Aan de hand van de levende plantencollectie van de Hortus gaat u door miljoenen jaren geschiedenis. U gaat zien dat de evolutie van de planten zeer sterk samenhangt met de evolutie van onze planeet en met de ontwikkelingen van het dierenleven. 

Zonder microscoop, en zonder lang stil te staan bij de evolutie op het niveau van de plantencel, krijgt u toch een idee van wat evolutie is, van een groene alg tot een bloeiende orchidee.
De cursusdagen vinden plaats op zes zondagen op 9-23-30 april en 4-11-18 juni 2017. Iedere wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (plus een half uur pauze) van 11:00 tot 14:00 uur. Deelname € 125,- incl. reader. Entree is gratis bij deelname aan de cursus. 
Voor aanmeldingen of verzoek om meer informatie kunt u zich wenden tot de Hortus via communicatie@dehortus.nl. 

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015