Musuemnacht de Hortus AmsterdamEvolutiecursus 2016 de Hortusrondleiding de hortus

You are here

Programma

evolutiecursus in de Hortus Amsterdam

8 OKT - Themarondleiding zaden 
In deze thematische rondleiding door de tuin en kassen wordt extra aandacht besteed aan de zaden van onze plantencollectie. meer dan 4.000 soorten planten uit  de hele wereld groeien in de Hortus. (bijna) Ieder jaar verspreiden zij ook zaden. Deze worden dagelijks verzameld door onze tuinmedewerkers en vrijwilligers. Uiteindelijk verzamelen zij een unieke collectie. Laat u verrassen door het kleinste en het grootste zaad ter wereld, maar vooral ook door de diverse vormen en verspreidingswijzen. Als onderdeel van de rondleiding is er een exclusief bezoek aan de zadenbank van de Hortus.

Aanvang rondleiding 14.00 uur. Deelname 3,50 excl. entree. Aanmelden via communicatie@dehortus.nl
Vol=vol 

evolutiecursus in de Hortus Amsterdam

9 OKT - Workshop Mobiele Fotografie
Wegens succes een extra editie! Deze workshop mobile photography is speciaal voor mensen die graag willen leren hoe ze betere foto’s kunnen maken met hun smartphone. Of je nu blogger bent, webshop-eigenaar of voor je eigen plezier fotografeert, in deze cursus leer je meer uit je mobiele camera te halen. De fotografen Andres en Joyce van On a hazy morning maken je wegwijs in de jungle van verschillende fotografie-apps en laten zien hoe je foto’s met de juiste bewerkingen nóg mooier maakt. On a hazy morning is een fotografenduo uit Amsterdam, met een focus op travel en lifestyle. Andres & Joyce omschrijven hun stijl het liefst als visual storytelling. 

De workshop vindt plaats op 9 oktober van 10.00 -12.30 uur. Deelname € 65,- p.p. (eigen smartphone mee). Inschrijven via communicatie@dehortus.nl ovv mobile workshop.

5 NOV - Museumnacht museumnacht in de Hortus Amsterdam
De Hortus is dit jaar wederom deel van de Museumnacht Amsterdam! Dit jaar vieren wij de Museumnacht met het thema: van XOCOATL tot CHOCOLADE. Tijdens de Museumnacht wordt de Hortus een waar chocoladeparadijs. Van XOCOATL tot CHOCOLADE zet de cacaoplant in het zonnetje. Hoe ziet deze plant eruit? Waar vind je hem? Hoe lang is de weg van de plant tot jouw Oreo's? Leer meer over de geschiedenis van chocolade, de productie, de effecten van chocolade op het menselijk lichaam en ontdek welke planten er nog meer in de Hortus groeien. Kom jij ook genieten van dit chocofestijn waar Willy Wonka zijn hoed voor af zou nemen?

De Museumnacht vindt plaats op 5 november van 19:00 tot 02:00 uur. Kijk op www.museumnacht.amsterdam voor meer informatie en kaartverkoop.

 

26 NOV - Speculaas en pepernoten, over kruiden en specerijenpepernoten in de Hortus Amsterdam
Sinterklaas strooigoed bestaat al sinds de 16e eeuw. Zo zijn er pepernoten te zien op werken van Jan Steen. Dankzij de schepen van de VOC werden ouderwetse ontbijtkoeken steeds meer op smaak gebracht met specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, gember, peper, kruidnagel, koriander en kardemon. Allemaal stuk voor stuk prachtige planten in onze eeuwenoude collectie. Wandel mee met onze rondleider en ontdek de historie van Hollands strooigoed. De rondleiding start op 26 november om 14.00 uur. Deelname € 3,50 (excl. entree). Vooraf reserveren is niet mogelijk. 

 

planten in de kersttijd in de Hortus Amsterdam

17 DEC - Themarondleiding Planten in de kersttijd 
In de deze rondleiding komen tal van planten aan bod die we kennen uit verhalen van de Bijbel, maar ook uit de Talmoed en de Koran. Welke boom produceert ‘manna’ en waar komen ‘wierook’ en ‘mirre’ vandaan? Staat de boom van het paradijs in de hortus of toch niet? Waarom zijn zowel de granaatappelboom als de dadelpalm bijbelse symbolen van vruchtbaarheid en overvloed geworden? En waaraan heeft het ‘onselievevrouwebedstro’ haar naam te danken? De rondleiding start op 17 dec november om 14.00 uur. Deelname € 3,50 (excl. entree). Vooraf reserveren is niet mogelijk. 

 

nachtcollege in de Hortus Amsterdam10-17-24 NOV - Nachtcolleges
Na groot succes tijdens de Museumnacht presenteert de Hortus dit jaar de Nachtcolleges. Ervaar de Hortus in nachtelijke sferen tijdens deze colleges. Samen met je ‘medestudenten’ voor één avond neem je plaats in het nieuwe Kaslokaal midden in de donkere tuin. Actuele onderwerpen uit de plantenwereld, een bijzondere setting en ruimte voor vragen en discussie.Thema’s uiteenlopend van het gebruik van planten tot de natuur die we vinden in onze directe omgeving. Botanische tuin voor elk niveau!

Donderdag 10 november 2016 – Amsterdams wildlife door Stadsecologen Geert Timmermans en Anneke Blokker.
Donderdag 7 november 2016 – Chocolade: hoe zit dat eigenlijk precies? Door chocolade-expert, chocolademaker en mede-oprichter van de Chocolate Makers Rodney Nikkels.
Donderdag 24 november 2016 –  Luchtkwaliteit, meten en het effect van planten. Door Bob Ursem, wetenschappelijk directeur Botanische tuin TU Delft.

De Nachtcolleges vinden plaats op 10, 17 en 24 november van 20:00 uur tot 21:00 uur. Deelname bedraagt €12,50 inclusief entree en een drankje. Op vertoon van een studentenkaart kost het college €10,-. Inschrijving via communicatie@dehortus.nl ovv Nachtcollege + datum.

ThemarondleidingenThemarondleidingen 2016 & Zondagrondleidingen
Een maal per maand staat een van onze rondleiders voor u klaar met een speciale themarondleiding. Aan de hand van zijn of haar expertise maakt u kennis met een speciaal deel van onze collectie. De rondleidingen starten om 14.00 uur. Deelname € 3,50. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Voor een volledig overzicht zie de Themarondleidingen pagina.

Iedere zondag kunt u in de Hortus deelnemen aan een instap-rondleiding. Onze gids neemt u dan mee langs de highlights van de Hortuscollectie en haar geschiedenis. Deelname is gratis. Maximaal 15 deelnemers per rondleider. De rondleiding start om 14.00 uur. Meldt u bij de portier dat u deel wilt nemen.

 

beestjes in de Hortus2017 - Evolutiecursus Van Alg tot Orchidee
Een vierdaagse cursus over de gehele evolutie van het plantenrijk. Aan de hand van de levende plantencollectie van de Hortus gaat u door miljoenen jaren geschiedenis. U gaat zien dat de evolutie van de planten zeer sterk samenhangt met de evolutie van onze planeet en met de ontwikkelingen van het dierenleven. 

Zonder microscoop, en zonder lang stil te staan bij de evolutie op het niveau van de plantencel, krijgt u toch een idee van wat evolutie is, van een groene alg tot een bloeiende orchidee.
De cursusdagen vinden plaats op zes zondagen op 9-23-30 april en 4-11-18 juni 2017. Iedere wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (plus een half uur pauze) van 11:00 tot 14:00 uur. Deelname € 125,- incl. reader. Entree is gratis bij deelname aan de cursus. 
Voor aanmeldingen of verzoek om meer informatie kunt u zich wenden tot de Hortus via communicatie@dehortus.nl. 

 
 
 
 

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015