Victoria in de Hortus Amsterdam

You are here

Victoria amazonica

Kleine Victoria de Hortus AmsterdamDe beroemde Victoria amazonica is de koningin der waterlelies. De bloem gaat open als het schemert. Victoria amazonica is sinds 1859 regelmatig in bloei te zien geweest in de Amsterdamse Hortus. Tijdens speciale avondopenstellingen stond het publiek in de rij om de enorme waterlelie te bekijken. Sinds 2002 kweekt de Hortus haar Victoria's in een speciaal verwarmde buitenvijver.

Geschiedenis
De geschiedenis van Victoria amazonica begint in de warme, vochtige binnenlanden van Bolivia. Daar ontdekte de Duitse botanicus Thaddeus Haenke in 1801 een reusachtige waterlelie in een van de zijrivieren van de Amazone. De Duitser Poeppig maakte pas in 1832 de eerste officiële beschrijving van de plant, die hij Euryale amazonica doopte. In 1837 trof Robert Schomburgk in Brits Guyana eveneens een enorme waterlelie aan. Niet wetend dat het dezelfde soort betrof als de eerder door Poeppig ontdekte plant, vernoemde hij de majesteitelijke waterlelie naar de Engelse koningin: Victoria regia.

Definitieve naam
James De Carle Sowerby stelde in 1850 orde op zaken door de oudste en daarmee geldige beschrijving van Poeppig - Euryale amazonica - in het juiste geslacht - Victoria - te plaatsen. Daarmee kreeg de Koningin der Waterlelies haar definitieve wetenschappelijke naam.

Victoria cruziana is de tweede soort uit dit geslacht. De cruziana groeit in de Mato Grosso in Brazilië en aangrenzende streken van Argentinië en Paraguay. Victoria cruziana is iets sterker en kan wat beter tegen lagere temperaturen.

Bladeren en bloemen
De bladeren van een Victoria kunnen wel 2 meter in doorsnede worden. Kenmerkend zijn de met lucht gevulde nerven en de hoge opstaande randen. De Victoria is een nachtbloeier die meerdere bloemen per jaar maakt, in Amsterdam tot soms wel dertig stuks. Elke bloem leeft slechts twee nachten. De eerste nacht is de bloem wit en de tweede nacht roze. Na de tweede nacht sluit de bloem en verdwijnt onder water, waar de zaden rijpen. De bloemen verschijnen achter elkaar en nooit tegelijkertijd. Bijna nooit: in Amsterdam is dit slechts één keer voorgekomen, in de nacht van 29 juli 2012.

De Victoria in de Hortus
In 1849 bloeide de Victoria voor het eerst in Europa. Dit was op het Engelse landgoed Chatsworth. De eerste bloeiende Victoria in Nederland bloeide in 1859 in de Amsterdamse Hortus, toen onder de leiding van Friedrich Miquel. Sindsdien heeft de Victoria altijd een belangrijke plaats ingenomen in de deze botanische tuin.

In het verleden groeide de Victoria in een kas. In de zomer van 2002 werd - bij wijze van experiment - voor het eerst een Victoria amazonica in een buitenvijver tot bloei gebracht. Sindsdien laat de Hortus elk jaar een Victoria in de kleine buitenvijver groeien; afwisselend een Victoria amazonica, een Victoria cruziana of een ‘Longwood hybrid’, een kruising tussen V. amazonica en V. cruziana. Deze hybride is in 1961 ontstaan in de Longwood Gardens in Pennsylvania, Verenigde Staten. het is een grote, krachtige plant met eigenschappen van beide ouders; grote bladeren en roze bloembladen tijdens de tweede nacht (zoals bij V. amazonica) en de hoge opstaande bladranden en de grotere koude-tolerantie (zoals bij V. cruziana).

De Victoria wordt elk jaar opnieuw uit zaad opgekweekt en rond eind mei in de buitenvijver uitgeplant. Vanaf dan is het wachten op de eerste bloem. Als de omstandigheden het toelaten wordt er soms een avondopenstelling geprogrammeerd. Of de plant een bepaalde avond bloeit, is echter pas rond het middaguur van dezelfde dag bekend. Op de  hoogte blijven? Houdt de mediakanalen van de hortus in de gaten.

Meer over Victoria vindt u in dit artikel uit Het Aquarium (2003) of op de Victoria Adventure website.
Victoria in de Hortus Botanicus Amsterdam
 

 

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015