Vlinderkas de Hortus

You are here

Vlinderkas

Vlinderkas de Hortus AmsterdamDe vlinders van de Hortus leggen hun eitjes op de vele planten. Medewerkers van de Hortus verzamelen iedere dag de eitjes en de jonge rupsjes. Die worden vervolgens in een apart kasje verder opgekweekt tot poppen. Als de poppen bijna uitkomen gaan ze terug naar de Vlinderkas, waar ze worden opgehangen in een speciale 'poppenkast'. Zodra de vlinders uitkomen kunnen ze de kas invliegen.

De meeste vlinders leggen hun eitjes niet zo maar op een willekeurige plant. Ze hebben hun eigen ‘waardplant’, een plantensoort waarop een vlinder het liefst haar eitjes afzet en waarvan de rups leeft, zodra die uit het ei is gekropen. Zo is de Passiflora de waardplant voor de Oranje passiebloemvlinder. Sommige vlinders zetten hun eitjes niet af op de waardplant, maar in de buurt, zodat de rups nog op zoek moet naar voedsel.

De Vlinderkas heeft nòg een naam: educatieve kas. Dat komt omdat de tropische planten die hier staan gebruiksplanten zijn. Ze worden gegeten of gebruikt voor vezels en medicijnen. In deze kas is bijvoorbeeld een grote koffiestruik te vinden. En cacao, thee, rijst, peper, suikerriet. In het onderwijsprogramma van de Hortus spelen deze planten een belangrijke rol. Vandaar de naam.

De cacaoboom in deze kas brengt eens in de paar jaar een vrucht. 

Cacauvrucht  de Hortus Amsterdam

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015