You are here

Wollemi pine - Wollemia nobilis

Wollemi Pine de HortusEen levend fossiel
De Wollemi pine (Wollemia nobilis) groeit in het wild uitsluitend in twee smalle valleien in de Blue Mountains, op 200 km afstand van de Australische metropool Sydney. Men dacht altijd dat deze boom een uitgestorven soort was. Totdat een parkwachter in 1994 zo maar 60 exemplaren ontdekte. Het groepje bomen, verscholen in een kloof in de Blue Mountains, wist miljoenen jaren te overleven. Tot dan toe was de primitieve naaldboom alleen bekend van fossielen. De ca. 60 volwassen exemplaren zijn de laatste exemplaren van dit ‘levende fossiel’. Vroeger kwam de Wollemi pine in een veel groter gebied voor. Klimaatsveranderingen zorgden ervoor dat alleen deze groep overbleef.

Wollemi Pine de Hortus AmsterdamVerwantschap met andere naaldbomen
De Wollemi pine behoort tot de familie Araucariaceae, een groep primitieve naaldbomen die ca. 200 miljoen jaar geleden ontstaan is. De meeste soorten van deze groep zijn inmiddels uitgestorven. Tot deze familie behoort ook de bekendere apenboom of slangenden (Araucaria araucana).

Bescherming, kweek en verspreiding
Een soort die met maar heel weinig exemplaren in een klein gebied voorkomt, is zeer kwetsbaar. Een storm of ziekte is voldoende om de soort te laten uitsterven. Om dit te voorkomen, is een kweekprogramma gestart voor de Wollemi Pine. De Royal Botanic Gardens van Sydney hebben de mogelijkheden onderzocht om deze soort te vermeerderen door zaaien en stekken. Door heel veel nakomelingen te kweken en deze te verspreiden over de hele wereld, neemt het risico op uitsterven af. De grootschalige kweek gebeurt door een professionele kweker, Wollemi Pine International, die inmiddels duizenden jonge Wollemi pines heeft gekweekt. Sinds 2006 worden jonge Wollemi pines over de hele wereld verkocht. Tuinbezitters kunnen nu hun eigen Wollemi pine kopen en zo meehelpen deze bijzondere boom te behouden. In veel botanische tuinen is inmiddels een voorbeeldexemplaar te zien. Een deel van de opbrengst uit de verkoop van Wollemia’s gaat naar de bescherming van de soort in de natuur

Wollemi pine in de Hortus
In het voorjaar van 2005 werd de eerste Wollemi van Nederland in de Amsterdamse Hortus geplant. Het exemplaar groeide voorspoedig. Tijdens de winters werd de boom extra ingepakt in cellofaan en rieten matten ter bescherming. Helaas heeft dit eerste exemplaar de winter van 2011-2012 niet overleefd. Op 20 maart 2013 is een nieuw exemplaar in de tuin geplant. Omdat de Wollemi pine zo bijzonder is, staat hij in de Hortus omsloten door een hek.

De Wollemi Pine is te koop bij Arboretum Kalmthout in België. Meer informatie over deze soort is te vinden op de website van Wollemi Pine International.

Ga naar de Evolutieroute.

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015