Rondleiding de Hortus AmsterdamEvolutiecursus 2016 de Hortusrondleiding de hortus

You are here

Programma

Themarondleidingen

Themarondleidingen 2017 & Zondagrondleidingen
Een maal per maand staat een van onze rondleiders voor u klaar met een speciale themarondleiding. Aan de hand van zijn of haar expertise maakt u kennis met een speciaal deel van onze collectie. De rondleidingen starten om 14.00 uur. Deelname €4,-. Vooraf reserveren is mogelijk via communicatie@dehortus.nl. Voor een volledig overzicht zie de Themarondleidingen pagina.

Iedere zondag kunt u in de Hortus deelnemen aan een instap-rondleiding. Onze gids neemt u dan mee langs de highlights van de Hortuscollectie en haar geschiedenis. Deelname is gratis. Maximaal 15 deelnemers per rondleider. De rondleiding start om 14.00 uur. Meldt u bij de portier dat u deel wilt nemen.

IGPOTY in de Hortus AmsterdamVanaf 24 MAART 2017 - IGPOTY Tentoonstelling
Vanaf 24 maart 2017 is de de IGPOTY tentoonstelling te zien in de Hortus. De International Garden Photographer of the Year (IGPOTY) competitie en tentoonstelling wordt ieder jaar georganiseerd vanuit Kew Gardens in Londen en is 's wereld grootste op het gebied van tuin-, en plantfotografie.
De tentoonstelling in Amsterdam toont een selectie van winnaars en genomineerden uit de 2017 competitie. Deze zijn geselecteerd in verschillende categorieën; van indrukwekkende macro’s tot mistige bossen en adembenemende landschappen. De foto’s in de Hortus zijn te zien van 24 maart tot 18 juni 2017.

NVBT Kroonjuwelen in de Hortus AmsterdamVanaf 22 APRIL - Kroonjuwelen in de botanische tuinen van Nederland. 
Het jaar 2017 is het jaar van de botanische tuinen in Nederland. Samen organiseren de 25 aangesloten tuinen het hele jaar door diverse activiteiten. Met de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’ presenteren zij de meest bijzonder planten uit hun collecties. Soms zijn het spectaculaire planten, soms bomen die er al heel lang staan, maar altijd zijn het planten met een bijzonder verhaal. De route langs de 'Kroonjuwelen'  is te vinden in de app Hortus chat. Deze is te downloaden voor Android en IOS. 
Vanaf 22 april is deze tentoonstelling te zien in de Hortus Amsterdam en in de andere tuinen van de NVBT.
beestjes in de HortusAPRIL JUNI - Evolutiecursus Van Alg tot Orchidee - VOL
Een zesdaagse cursus over de gehele evolutie van het plantenrijk. Aan de hand van de levende plantencollectie van de Hortus gaat u door miljoenen jaren geschiedenis. U gaat zien dat de evolutie van de planten zeer sterk samenhangt met de evolutie van onze planeet en met de ontwikkelingen van het dierenleven. Zonder microscoop, en zonder lang stil te staan bij de evolutie op het niveau van de plantencel, krijgt u toch een idee van wat evolutie is, van een groene alg tot een bloeiende orchidee. De cursusdagen vinden plaats op zes zondagen op 9-23-30 april en 4-11-18 juni 2017. Iedere wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (plus een half uur pauze) van 11:00 tot 14:00 uur. Deelname € 125,- incl. reader. Entree is gratis bij deelname aan de cursus. Contact via communicatie@dehortus.nlDe Cursus van april-juni is vol, u kunt zich wel aanmelden voor de cursus in augustus.

beestjes in de Hortus20 MEI - Themarondleiding Epyfiten 
Op 20  mei staan epifyten in de spotlight. Deze planten zijn tegenwoordig zeer gewild in de huiskamer, maar oorspronkelijk komen ze uit de tropen.  Een epifyt, wat letterlijk uit het Grieks vertaald “op planten” betekent, heeft zich aangepast aan dichtbegroeide jungle. Deze slimme planten groeien op de stam van andere planten: hoog en vol in het licht met hun eigen kleine ecosysteem! Kom naar de hortus en ontdek de wereld van de epifyt.
Aanvang  themarondleidingen om  14.00 uur.
Deelname € 4,- (excl. entree) . Aanmelden kan via
communicatie@dehortus.nl.            

planten in de kersttijd in de Hortus Amsterdam10 JUNI - Themarondleiding Bestuivers: kruipen en kriebelen 
Insecten zijn overal. Het zijn zelfs de meest voorkomende organismen op aarde. De meeste mensen vinden ze maar lastig en eng; onbekend maakt onbemind. Maar insecten zijn razend interessant! Ze zijn nuttig, inventief en misschien –van heel dichtbij- ook eigenlijk wel mooi.
Het merendeel van deze kleine tuinbewoners zijn bovendien bijzonder nuttig. Zo vangen ze andere insecten (dat scheelt weer de helft!). Veel insecten dragen bij aan de bestuiving van de planten en dat is natuurlijk van levensbelang voor de flora op aarde. Leer meer over deze nuttige bestuivers tijdens de themarondleiding in de Hortus! 
Aanvang  themarondleidingen om 14.00 uur.
Deelname € 4,- (excl. entree) . Aanmelden kan via communicatie@dehortus.nl

 
planten in de kersttijd in de Hortus Amsterdam14 JUNI - Lezing Jaar van de botanische tuinen
Deze zomer strijkt de Vrije Academie neer in de oudste en mooiste botanische tuinen van Nederland. In onder meer Leiden en Amsterdam, maar ook in Haren en het Pinetum van Hilversum geven zij lezingen over de geschiedenis van de hortus botanicus in Nederland. Tevens zoomen zij in op de specialiteit van de tuin waar ze te gast zijn.
Op 14 juni om 10:30 uur kunt u deelnemen aan deze lezing in de Hortus Botanicus Amsterdam. Deelname € 17,50 (excl. entree). Inschrijven kan op de website van de Vrije Academie.

 

planten in de kersttijd in de Hortus AmsterdamJUNI - Snippendaal cursus VOL
Een uitgebreide cursus over medicinale planten. Ten tijde van de oprichting van de Hortus (1638) waren kruiden van levensbelang. Zij dienden als grondstof voor medicijnen; guldenroede tegen blaasproblemen, koriander als slijmoplosser en bitterzoet tegen jicht. Veel planten hebben eigenschappen of stoffen die ze tot geneeskrachtige planten maken. Neem samen met onze gids de allereerste collectie van de Hortus onder de loep. 
Deze vierdaagse cursus wordt gegeven op 17 en 24 juni, 1 en 8 juli van 11.00 tot 13.00 uur. 
Deelname € 85,-. Entree is gratis bij deelname aan de cursus.
Aanmelden via communicatie@dehortus.nl.

beestjes in de Hortus21 JUNI - Witte Nacht Diner VOL
Vier samen met ons de start van de zomer! Tijdens de kortste nacht van het jaar organiseert de Hortus het jaarlijkse Witte Nacht Diner. U kunt tijdens deze avond genieten van een heerlijk vijfgangen verrassingsdiner in de bijzondere setting van de Palmenkas. Het diner kost €45,- per persoon, excl. drankjes. De avond duurt van 19.00 uur tot 22.00 uur. De Hortus is tijdens deze avond voor het overige publiek gesloten. Het diner heeft een beperkt aantal plaatsen. Als u zeker wilt zijn van uw deelname, reserveer dan snel! 

Reserveren kan door een mailtje te sturen naar Wittenacht@dehortus.nl
Vermeld daarbij het aantal personen voor uw reservering, telefoonnummer en uw voorkeur voor een vlees/vegetarisch menu. Het Witte Nacht Diner 2017 zit helemaal vol.

beestjes in de HortusJULI AUGUSTUS - Jazz at the Plantage 
Jazz at the Plantage is een zomers muziekfestival in juli en augustus, met concerten in de binnentuin van de Hermitage Amsterdam, de Hortus en in de Portugese Synagoge. 

Tijdens Jazz at the Plantage kunt u iedere zondagmiddag in juli en augustus van live muziek genieten in de Hortus. Verschillende jazz ensembles brengen u heerlijke muziek op het terras van de Oranjerie. De tuin en het café blijven deze dagen speciaal tot 19.00 uur open!  Alle optredens vinden plaats tussen 16.30 en 19.00 uur. De reguliere entreeprijzen gelden.
Meer informatie kunt u vinden op de Facebook pagina van Jazz at the Plantage 

beestjes in de HortusAUGUSTUS - Evolutiecursus Van Alg tot Orchidee
Een vierdaagse cursus over de gehele evolutie van het plantenrijk. Aan de hand van de levende plantencollectie van de Hortus gaat u door miljoenen jaren geschiedenis. U gaat zien dat de evolutie van de planten zeer sterk samenhangt met de evolutie van onze planeet en met de ontwikkelingen van het dierenleven. Zonder microscoop, en zonder lang stil te staan bij de evolutie op het niveau van de plantencel, krijgt u toch een idee van wat evolutie is, van een groene alg tot een bloeiende orchidee. De cursusdagen vinden plaats op vier vrijdagmiddagen op 4, 11, 18 en 25 augustus 2017. Iedere wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (plus een half uur pauze) van 13:00 tot 16:00 uur. Deelname € 100,- incl. reader. Entree is gratis bij deelname aan de cursus. Voor aanmeldingen of verzoek om meer informatie kunt u zich wenden tot de Hortus via communicatie@dehortus.nl.
beestjes in de Hortus10 SEPTEMBER - Workshop 'Ecosysteem maken in een fles’ VOL
Maak tijdens deze workshop onder begeleiding van het Groenlab je eigen mini-ecosysteem in een fles. Dat klinkt misschien ingewikkeld maar met een beetje geduld en wat handige tips ga je het echt zelf doen! Eenmaal gemaakt heb je er ook bijna geen omkijken meer naar. De flessen zijn 5 liter en hebben plek voor 2-3 miniplantjes. Voor je zelf aan de slag gaat krijg je van de docent een duidelijke uitleg over hoe het ecosysteem werkt en hoe je de fles kunt maken.

De workshop duurt ongeveer 2 uur van 13:00 tot 15:00 uur. Deelname is €55,- inclusief materiaal (fles, grond, stenen, planten) en een drankje tijdens de workshop. Entree is gratis bij deelname aan de cursus. Aanmelden kan via communicatie@dehortus.nl.
De workshop op 10 september is vol. 

Creative macro photography in de Hortus Amsterdam9 SEPTEMBER - Workshop creatieve macrofotografie 
Kleuren, vormen, licht en lijnenspel zijn de belangrijkste ingrediënten voor een sfeervolle macrofoto, of je nu houdt van dromerige of abstracte beelden. Op welke manier gebruik je het licht in je foto en hoe creëer je daarmee je eigen sfeer? Hoe gebruik je de omgeving om jouw beeld net dat beetje extra te geven en welke compositie geeft daarbij de juiste balans? Andrea Gulickx leert u alles over macrofotografie in de tuin! 

De workshop duurt de hele dag en vindt plaats op zaterdag 9 september 2017 van 10 – 16 uur in de Hortus. Tarief voor deelname is 125,- euro incl. BTW p.p. Dit is inclusief entree, koffie-ontvangst, workshop en lunch in de Oranjerie van de Hortus.

Inschrijven via communicatie@dehortus.nl ovv workshop creatieve macrofotografie en uw naam.

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015