valentijn in de Hortus AmsterdamEvolutiecursus 2016 de Hortusrondleiding de hortus

You are here

Programma

beschermdeplanten in de Hortus AmsterdamAPR- SEP - IGPOTY tentoonstelling
In 2016 is de Hortus gastlocatie voor de befaamde IGPOTY tentoonstelling. De International Garden Photographer of the Year (IGPOTY) competitie en tentoonstelling wordt ieder jaar georganiseerd vanuit Kew Gardens in Londen, en is 's wereld grootste op het gebied van tuin-, planten-, bloemen- en landschapsfotografie. 
De tentoonstelling in Amsterdam toont een selectie van meer dan 40 winnaars en genomineerden uit de 2016 Competitie. De bekendmaking hiervan vindt plaats op 8 februari 2016.

Gedurende de tentoonstellingsperiode organiseert de Hortus diverse fotografieworkshops, zie onze overzichtspagina voor meer informatie
De tentoonstelling in de Hortus is te zien van 16 april - 19 september 2016.

Liefdesrondleiding in de Hortus13-14 FEBRUARI - Valentijnsrondleidingen
Waar zou de liefde zijn zonder planten?  Sinds mensenheugenis worden planten gebruikt om de liefde een handje te helpen. Liefdesdrankjes, zinnenprikkelende vruchten, alles is mogelijk. In de Hortus Amsterdam  zijn er in het weekend van Valentijnsdag speciale liefdesrondleidingen langs planten die de liefde (on)mogelijk maken. 
We geven een roos als blijk van onze liefde, basilicum zou het libido opwekken en een paar druppeltjes van gifsap uit het Vingerhoedskruid schakelt de rivaal uit. Planten helpen ons enorm in de liefde en verleiding. Een rondleiding vol lust, listen en bedrog, en ach, ook romantiek uiteraard. 

Aanvang op beide dagen om 14.00 uur. Deelname €3,50 (excl. entree) op zaterdag 13 februari.
De rondleiding is gratis op zondag 14 februari. Vooraf reserveren is niet mogelijk.

Liefdesrondleiding in de Hortus5 MAART - Macrofotografieworkshop
De plantencollectie van de Hortus leent zich uitstekend voor de mooiste foto's. Maar hoe maak je nu zo'n adembenemende macro? Het komend jaar organiseert ImageLab enkele workshops Macrofotografie speciaal in de Hortus. De cursus is voor zowel beginners als gevordenden. Ieder krijgt van docent Paul Struijk persoonlijk uitleg en hulp bij het ontdekken van de mogelijkheden van de eigen camera tot het vinden van de juiste compositie en spelen met scherpte.

De eerste workshops vinden plaats op 5 maart, 17 april en 13 mei 2016. De workshop duurt van 10.00 tot 13.00 uur. Deelname € 95,- p.p en € 150 voor 2 personen (tegelijk aanmelden). Meer informatie en aanmelden op de website van ImageLab.

 

 

Stinzen in de Hortus26 MAART - Themarondleiding Voorjaarsbloeiers 
Ieder jaar kondigen krokussen en sneeuwklokjes weer de lente aan in de Hortus. Ook vele andere bol-  en knolgewassen zorgen voor de eerste kleuren in de tuin. Sommige soorten behoren tot de zogenaamde stinzenplanten. De planten komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa en het Midden-Oosten. Al in de 18e eeuw werden ze naar Nederland gebracht en geplaatst in pastorietuinen en buitenplaatsen. De naam ‘stinzenplant’ komt van het Friese woord ‘stins’ dat ‘versterkt stenen huis’ betekent. Rondom deze huizen, meestal van adellijke of aanzienlijke families, lagen vaak grote tuinen of landgoederen. Binnen deze tuinen voelden de bollen en knollen zich goed thuis en kwamen daar dan ook veel voor. 

Loop op zaterdag 26 maart mee met onze rondleider en ontdek de vele voorjaarsbloeiers in de Hortus. Aanvang 14.00. Deelname €3,50 (excl. entree). Vooraf reserveren is niet mogelijk.

 

Tulpen in de HortusAPRIL - De tulp, wild en verleidelijk
In het buitenland is de tulp hét symbool voor Amsterdam en Holland, hoewel haar oorsprong ver in het Zuidoosten van Europa ligt.  Pas vanaf de tweede helft van de 16e eeuw maakt de plant zijn intrede in de Lage Landen. Maar direct vanaf dat moment is Nederland één met de tulp, met de gecultiveerde tulp wel te verstaan. In de afgelopen vierhonderd jaar heeft de mens duizenden variëteiten weten te kweken. De hedendaagse tulp van de Amsterdamse bloemenmarkt lijkt ver weg van haar wilde voorvaderen in Kazachstan, zowel in letterlijk afstand als in vorm. De Hortus zet ze in deze kleine tentoonstelling naast elkaar.

De hele maand april is het Tulpfestival in Amsterdam. Door heel de stad kan men tulpen bewonderen.
Zie ook www.tulpfestival.com

 

evolutiecursus in de Hortus Amsterdam

JUNI - Snippendaal & Co, Cursus medicinale planten
Een uitgebreide cursus over medicinale planten. Ten tijde van de oprichting van de Hortus (1638) waren kruiden van levensbelang. Zij dienden als grondstof voor medicijnen; guldenroede tegen blaasproblemen, koriander als slijmoplosser en bitterzoet tegen jicht. Veel planten hebben eigenschappen of stoffen die ze tot geneeskrachtige planten maken. Neem samen met onze gids de allereerste collectie van de Hortus onder de loep. De cursus wordt gegeven op vier achtereenvolgende zaterdagochtenden in juni van 11.30 tot 13.00 uur.  Deelname € 75,- incl. entree. Aanmelden via communicatie@dehortus.nl.

evolutiecursus in de Hortus Amsterdam

JUNI & JULI - Evolutiecursus van Alg tot Orchidee
Ook dit jaar starten we weer met de zesdelige cursus over de evolutie van het plantenrijk. Aan de hand van de Hortuscollectie maakt u kennis met de geschiedenis van het eerste watergroen tot de modernste bloemplanten. Wandel elke zondag mee met docent Arend Wakker. Iedere wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (plus een half uur pauze) van 11:00 tot 14:00 uur.
Deelname € 100,- incl. reader en entree. De cursusdagen vinden plaats op zes zondagen op 5, 12, & 19 juni en 3, 10 & 17 juli 2016.

Voor aanmeldingen of verzoek om meer informatie kunt u zich wenden tot de Hortus via communicatie@dehortus.nl. Meer informatie over de docent en de cursus vindt u op de website van Open Oog Producties.

ThemarondleidingenThemarondleidingen 2016 & Zondagrondleidingen
Een maal per maand staat een van onze rondleiders voor u klaar met een speciale themarondleiding. Aan de hand van zijn of haar expertise maakt u kennis met een speciaal deel van onze collectie. De rondleidingen starten om 14.00 uur. Deelname € 3,50. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Voor een volledig overzicht zie de Themarondleidingen pagina.

Iedere zondag kunt u in de Hortus deelnemen aan een instap-rondleiding. Onze gids neemt u dan mee langs de highlights van de Hortuscollectie en haar geschiedenis. Deelname is gratis. Maximaal 15 deelnemers per rondleider. De rondleiding start om 14.00 uur. Meldt u bij de portier dat u deel wilt nemen.

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015