museumnacht Hortus AmsterdamJosephine 2014 de Hortusrondleiding de hortus

You are here

Programma

ThemarondleidingenThemarondleidingen 2015 & Zondagrondleidingen
Een maal per maand staat een van onze rondleiders voor u klaar met een speciale themarondleiding. Aan de hand van zijn of haar expertise maakt u kennis met een speciaal deel van onze collectie. De rondleidingen starten om 14.00 uur. Deelname € 3,50. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Voor een volledig overzicht zie de Themarondleidingen pagina.

Iedere zondag kunt u in de Hortus deelnemen aan een inloop-rondleiding. Onze gids neemt u dan mee langs de highlights van de Hortus. Deelname is gratis. Maximaal 15 deelnemers per rondleider. De rondleiding start om 14.00 uur.

Josephine in de Hortus AmsterdamTentoonstelling 2015 - Joséphine. Een keizerrijk in een tuin.
Tegen het decor van Europese oorlogen, geleid door de nimmer aflatende machtswellust van haar man Napoleon, startte Joséphine de Beauharnais haar eigen botanische keizerrijk. Zij verzamelde ongekende en zeldzame planten van uit de hele wereld. Haar groene collectie in de tuinen van Malmaison verwierf grote faam, vaarvoor kosten noch moeite werden gespaard. In de tentoonstelling van de Hortus Botanicus Amsterdam ziet u een aantal van deze prachtige soorten terug. Meer lezen.

De tentoonstelling in de Hortus is te zien van 28 maart t/m 18 oktober 2015. 
Tegelijkertijd is in de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling Napoleon, Alexander & Jos
éphine te zien. 
Meer informatie over deze activiteiten op www.dehortus.nl/josephine
Zie voor de speciale kinderactiviteiten onze kinderpagina

beschermdeplanten in de Hortus Amsterdam22 MEI - 22 DEC 2015 - Beschermde Planten 
Een tentoonstelling over verschillende bedreigde plantensoorten die vermeld staan op de Internationale Rode Lijst. De tentoonstelling is tegelijkertijd te zien in de 24 botanische tuinen van Nederland.

Biodiversiteit staat voortdurend onder druk. Vele soorten planten en dieren worden bedreigd als gevolg van het verdwijnen van natuurlijke habitat. De Hortus heeft een groot aantal van deze plantensoorten in haar collectie en 10 daarvan worden in deze tentoonstelling uitgelicht. In de tuin zijn ze herkenbaar aan de Rode Lijst.

Zie ook www.botanischetuinen.nl

victoria bloeit hortusAUG - SEP De Victoria bloeit
Op 21 juli jl. bloeide de eerste bloem van onze Victoria cruziana. De bloem, die voornamelijk open in de schemering, bloeit slechts 1 nacht wit en 1 nacht roze. Om bezoekers de mogelijkheid te geven de bloeiende waterlelie te zien, zal de Hortus binnenkort haar poorten 1 avond openzetten. Houd hiervoor deze website of onze social media in de gaten. Of meld u aan voor onze nieuwsbrief, dan ontvangt u de aankonidging per e-mail http://dehortus.nl/Hortusbericht

De plant bloeit nog steeds met regelmaat. Wij hopen in september nog een avondopenstelling te kunnen realiseren.

 

 

najaarsmarkt in de Hortus Amsterdam17 OKTOBER- Themarondleiding Paddensstoelen en schimmels
Zin in een heerlijke herfstwandeling? Loop mee met onze rondleider en ontdek mooie verhalen en leuke weetjes.

Paddenstoelen en schimmels zijn het hele jaar in de tuin te vinden. Maar de herfst is onlosmakelijk verbonden met het zoeken naar paddenstoelen. Samen met onze rondleiders gaan we zoek naar de prachtige schimmels en paddenstoelen tussen de plantencollectie. U zult verbaasd zijn over de bijzondere wereld van de zwavelkopjes en parasolzwammen; niet alleen in onze buitentuin, maar ook in onze tropische kassen!

Aanvang rondleiding 14.00 uur. Deelname 3,50 excl. entree.

schemerrondleiding in de Hortus Amsterdam23 OKTOBER - Schemerrondleiding 
Bent u niet bang in het donker? Ontdek de Hortus by night tijdens de schemerrondleiding! Op 23 oktober organiseert de Hortus dit jaar de schemerrondleiding. Tijdens deze bijzondere avond openstelling wordt u door de tuin begeleid door ervaren gidsen. Ervaar de tuin en de kassen in nachtelijke sferen, ontdek hoe insecten ’s nachts naar planten kijken en verbaas u over details die overdag niet zichtbaar zijn!

Er is een beperkt aantal aanmeldingen mogelijk, dus schrijf u snel in via communicatie@dehortus.nl.
Entree: €7,50, aanvang 19.15. Rondleiding 19.30-20.30

 

Museumnacht in de Hortus Amsterdam7 NOVEMBER - Jungle fever in de Hortus
Geïnspireerd op de  vaste collectie  transformeert de Hortus tijdens Museumnacht in een echte jungle midden in Amsterdam. Leer survivallen tijdens een van de speedrondleidingen door de tropische kassen. Wil je meer weten over de medicinale werking van planten in de jungle? Kom dan luisteren tijdens het N8 college van Dr. Tinde van Andel, buitengewoon hoogleraar Ethnobotany. Laat je moves zien op de tropical tunes van de Tropen dj's, of ga echt uit je bladerdak tijdens de flash-perfomances van Eternity Percussion!

Altijd al een keer de jungle willen zien maar geen zin in enge insecten? Een kaartje voor de Museumnacht is veel goedkoper! Waan jezelf voor één nacht in tropische sferen en bezoek de Hortus tijdens de Museumnacht.  Kaarten zijn een maand van te voren te koop via de website van de museumnacht

evolutiecursus in de Hortus Amsterdam

Juni & Juli 2016 - Evolutiecursus van Alg tot Orchidee

Ook dit jaar starten we weer met de vierdelige cursus over de evolutie van het plantenrijk. Wandel elke vrijdag mee met docent Arend Wakker. Iedere wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (plus een half uur pauze) van 11:00 tot 14:00 uur. Deelname € 100,- incl. reader en entree. De cursusdagen vinden plaats op 6 zondagen op 5, 12, & 19 juni en 3, 10 & 17 juli 2016.

Voor aanmeldingen of verzoek om meer informatie kunt u zich wenden tot de Hortus via communicatie@dehortus.nl. Meer informatie over de docent en de cursus vindt u op de website van Open Oog Producties.

 

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015