Tulpen in de Hortus AmsterdamEvolutiecursus 2016 de Hortusrondleiding de hortus

You are here

Programma

beschermdeplanten in de Hortus AmsterdamAPR- SEP - IGPOTY tentoonstelling
In 2016 is de Hortus gastlocatie voor de befaamde IGPOTY tentoonstelling. De International Garden Photographer of the Year (IGPOTY) competitie en tentoonstelling wordt ieder jaar georganiseerd vanuit Kew Gardens in Londen, en is 's wereld grootste op het gebied van tuin-, planten-, bloemen- en landschapsfotografie. De tentoonstelling in Amsterdam toont een selectie van meer dan 40 winnaars en genomineerden uit de 2016 Competitie. 

Gedurende de tentoonstellingsperiode organiseert de Hortus diverse fotografieworkshops, zie onze overzichtspagina voor meer informatie. De tentoonstelling in de Hortus is te zien van 16 april - 19 september 2016.

Tulpen in de HortusAPRIL - De tulp, wild en verleidelijk
In het buitenland is de tulp hét symbool voor Amsterdam en Holland, hoewel haar oorsprong ver in het Zuidoosten van Europa ligt.  Pas vanaf de tweede helft van de 16e eeuw maakt de plant zijn intrede in de Lage Landen. Maar direct vanaf dat moment is Nederland één met de tulp, met de gecultiveerde tulp wel te verstaan. In de afgelopen vierhonderd jaar heeft de mens duizenden variëteiten weten te kweken. De hedendaagse tulp van de Amsterdamse bloemenmarkt lijkt ver weg van haar wilde voorvaderen in Kazachstan, zowel in letterlijk afstand als in vorm. De Hortus zet ze in deze kleine tentoonstelling naast elkaar.

Op 23 april is er een speciale themarondleiding over de tulp. Aanvang 14.00. Deelname €3,50 (excl. entree). De hele maand april is het Tulpfestival in Amsterdam. Door heel de stad kan men tulpen bewonderen. Zie ook www.tulpfestival.com

 

cycad21 MEI - Themarondleiding Cycadeen
Het is een oeroude en mystieke plantengroep, die ruim 240 miljoen jaar geleden ontstond, ver voor het dinosauriërtijdperk. De Hortus heeft een bijzondere collectie cycadeeën met enkele unieke, zelfs Koninklijke exemplaren. Lange tijd bepaalden cycadeeën het beeld op aarde. Ze overleefden ijstijden, meteorietenregens en vele andere planten- en diersoorten. Het tijdspad dat cycadeeën hebben doorlopen is fascinerend en onvoorstelbaar lang.

Loop op zaterdag 21 mei mee met onze rondleider en ontdek de vele voorjaarsbloeiers in de Hortus. Aanvang 14.00. Deelname €3,50 (excl. entree). Vooraf reserveren is niet mogelijk.

 

evolutiecursus in de Hortus Amsterdam

JUNI - Snippendaal & Co, Cursus medicinale planten
Een uitgebreide cursus over medicinale planten. Ten tijde van de oprichting van de Hortus (1638) waren kruiden van levensbelang. Zij dienden als grondstof voor medicijnen; guldenroede tegen blaasproblemen, koriander als slijmoplosser en bitterzoet tegen jicht. Veel planten hebben eigenschappen of stoffen die ze tot geneeskrachtige planten maken. Neem samen met onze gids de allereerste collectie van de Hortus onder de loep.

De cursus wordt gegeven op vier achtereenvolgende zaterdagochtenden in juni van 11.30 tot 13.00 uur.  Deelname € 75,-. Entree is gratis bij deelname aan de cursus. Aanmelden via communicatie@dehortus.nl.

Liefdesrondleiding in de Hortus22 MEI - Workshop Fotografie Basics
Ook graag in de weer met je spiegelreflex camera? Maar gebruik je ook voornamelijk je automatische settings? Of je nu blogger bent of voor je eigen plezier fotografeert, in deze cursus leer je meer uit je camera te halen, en hoe je settings zoals sluitertijd, diafragma en ISO kunt beheren. Fotografen Andres & Joyce van On a hazy morning  laten je zien hoe je vanuit verschillende perspectieven creatieve foto’s kunt maken. On a hazy morning is een fotografenduo uit Amsterdam, met een focus op travel en lifestyle. Andres & Joyce omschrijven hun stijl het liefst als visual storytelling. 

Voor welke camera: DSLR (spiegelreflex) en systeemcamera’s (waarbij instellingen als sluitertijd, diafragma en ISO handmatig kunnen worden ingesteld). Het is handig als je de handleiding van je camera meeneemt. De workshop vindt plaats op 22 mei van 10.00 – 13.30 uur. Deelname €  95,-  p.p.  Inschrijven via communicatie@dehortus.nl 

evolutiecursus in de Hortus Amsterdam

JUNI & JULI - Evolutiecursus van Alg tot Orchidee
Ook dit jaar starten we weer met de zesdelige cursus over de evolutie van het plantenrijk. Aan de hand van de Hortuscollectie maakt u kennis met de geschiedenis van het eerste watergroen tot de modernste bloemplanten. Wandel elke zondag mee met docent Arend Wakker. Iedere wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (plus een half uur pauze) van 11:00 tot 14:00 uur.
Deelname € 100,- incl. reader. Entree is gratis bij deelname aan de cursus. De cursusdagen vinden plaats op zes zondagen op 5, 12, & 19 juni en 3, 10 & 17 juli 2016.

Voor aanmeldingen of verzoek om meer informatie kunt u zich wenden tot de Hortus via communicatie@dehortus.nl. Meer informatie over de docent en de cursus vindt u op de website van Open Oog Producties.

ThemarondleidingenThemarondleidingen 2016 & Zondagrondleidingen
Een maal per maand staat een van onze rondleiders voor u klaar met een speciale themarondleiding. Aan de hand van zijn of haar expertise maakt u kennis met een speciaal deel van onze collectie. De rondleidingen starten om 14.00 uur. Deelname € 3,50. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Voor een volledig overzicht zie de Themarondleidingen pagina.

Iedere zondag kunt u in de Hortus deelnemen aan een instap-rondleiding. Onze gids neemt u dan mee langs de highlights van de Hortuscollectie en haar geschiedenis. Deelname is gratis. Maximaal 15 deelnemers per rondleider. De rondleiding start om 14.00 uur. Meldt u bij de portier dat u deel wilt nemen.

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015