Rondleiding de Hortus AmsterdamEvolutiecursus 2016 de Hortusrondleiding de hortus

You are here

Programma

Themarondleidingen

Themarondleidingen 2017 & Zondagrondleidingen
Een maal per maand staat een van onze rondleiders voor u klaar met een speciale themarondleiding. Aan de hand van zijn of haar expertise maakt u kennis met een speciaal deel van onze collectie. De rondleidingen starten om 14.00 uur. Deelname €4,-. Vooraf reserveren is mogelijk via communicatie@dehortus.nl. Voor een volledig overzicht zie de Themarondleidingen pagina.

Iedere zondag kunt u in de Hortus deelnemen aan een instap-rondleiding. Onze gids neemt u dan mee langs de highlights van de Hortuscollectie en haar geschiedenis. Deelname is gratis. Maximaal 15 deelnemers per rondleider. De rondleiding start om 14.00 uur. Meldt u bij de portier dat u deel wilt nemen.

IGPOTY in de Hortus AmsterdamVanaf 24 MAART 2017 - IGPOTY Tentoonstelling
Vanaf 24 maart 2017 is de de IGPOTY tentoonstelling te zien in de Hortus. De International Garden Photographer of the Year (IGPOTY) competitie en tentoonstelling wordt ieder jaar georganiseerd vanuit Kew Gardens in Londen en is 's wereld grootste op het gebied van tuin-, en plantfotografie.
De tentoonstelling in Amsterdam toont een selectie van winnaars en genomineerden uit de 2017 competitie. Deze zijn geselecteerd in verschillende categorieën; van indrukwekkende macro’s tot mistige bossen en adembenemende landschappen. De foto’s in de Hortus zijn te zien van 24 maart tot 18 juni 2017.

IGPOTY in de Hortus AmsterdamAPRIL - Tulpen 
In april is onze speciale collectie tulpen weer te zien in de tuin. Verdeeld over meer dan 40 kuipen toont de Hortus vele verschillende, zowel wilde als gecultiveerde, soorten. In de afgelopen vierhonderd jaar heeft de mens duizenden variëteiten weten te kweken van deze beroemde bloem. De hedendaagse tulp van de Amsterdamse bloemenmarkt lijkt ver weg van haar wilde voorvaderen in Kazachstan, zowel in letterlijk afstand als in vorm. De Hortus zet ze in deze kleine tentoonstelling naast elkaar. 

 

Mossen rondleiding in de Hortus Amsterdam22 APRIL - Themarondleiding Koninklijke planten
Ook in het koninkrijk der planten zijn er soorten met een adellijke titel. Deze naam is vaak een vernoeming naar een koning, keizer of prinses, maar soms is de naam te danken aan een royale uitstraling. Terwijl die verwijzing ook misleidend kan zijn: wist u bijvoorbeeld dat ondanks de sierlijke uitstalling van de keizerskroon, de geur van deze plant erg onaangenaam is? Hiermee weert hij mollen, die de plant anders zouden eten! Een boeiende rondleiding over onze koninklijke bewoners.

De themarondleiding start om 14.00 uur. Aanmelden kan via communicatie@dehortus.nl of meldt u zich tijdig op 22 april bij de portier! Deelname is €4,- (excl. entree).

NVBT Kroonjuwelen in de Hortus AmsterdamVanaf 22 APRIL - Kroonjuwelen in de botanische tuinen van Nederland. 
Het jaar 2017 is het jaar van de botanische tuinen in Nederland. Samen organiseren de 25 aangesloten tuinen het hele jaar door diverse activiteiten. Met de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’ presenteren zij de meest bijzonder planten uit hun collecties. Soms zijn het spectaculaire planten, soms bomen die er al heel lang staan, maar altijd zijn het planten met een bijzonder verhaal. 
Vanaf 22 april is deze tentoonstelling te zien in de Hortus Amsterdam en in de andere tuinen van de NVBT.
beestjes in de HortusAPRIL - JUNI - Evolutiecursus Van Alg tot Orchidee - VOL
Een zesdaagse cursus over de gehele evolutie van het plantenrijk. Aan de hand van de levende plantencollectie van de Hortus gaat u door miljoenen jaren geschiedenis. U gaat zien dat de evolutie van de planten zeer sterk samenhangt met de evolutie van onze planeet en met de ontwikkelingen van het dierenleven. Zonder microscoop, en zonder lang stil te staan bij de evolutie op het niveau van de plantencel, krijgt u toch een idee van wat evolutie is, van een groene alg tot een bloeiende orchidee. De cursusdagen vinden plaats op zes zondagen op 9-23-30 april en 4-11-18 juni 2017. Iedere wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (plus een half uur pauze) van 11:00 tot 14:00 uur. Deelname € 125,- incl. reader. Entree is gratis bij deelname aan de cursus. Contact via communicatie@dehortus.nlDe Cursus van april-juni is vol, u kunt zich wel aanmelden voor de cursus in augustus.

beestjes in de Hortus7 MEI - Workshop 'Ecosysteem maken in een fles’  VOL 
Een nieuwe, bijzondere workshop in de Hortus!  Maak tijdens deze workshop onder begeleiding van het Groenlab je eigen mini-ecosysteem in een fles. De flessen zijn 5 liter en hebben plek voor 2-3 miniplantjes. Voor je zelf aan de slag gaat krijg je van de docent een duidelijke uitleg over hoe het ecosysteem werkt en hoe je de fles kunt maken. De workshop duurt ongeveer 2 uur van 13:00 tot 15:00 uur. Deelname is €55,- inclusief materiaal (fles, grond, stenen, planten) en een drankje tijdens de workshop. Entree is gratis bij deelname aan de cursus. Aanmelden kan via communicatie@dehortus.nl.
De workshop op 7 mei is vol, u kunt zich wel aanmelden voor de workshop op 3 september

planten in de kersttijd in de Hortus AmsterdamJUNI - Snippendaal cursus VOL
Een uitgebreide cursus over medicinale planten. Ten tijde van de oprichting van de Hortus (1638) waren kruiden van levensbelang. Zij dienden als grondstof voor medicijnen; guldenroede tegen blaasproblemen, koriander als slijmoplosser en bitterzoet tegen jicht. Veel planten hebben eigenschappen of stoffen die ze tot geneeskrachtige planten maken. Neem samen met onze gids de allereerste collectie van de Hortus onder de loep. 
Deze vierdaagse cursus wordt gegeven op 17 en 24 juni, 1 en 8 juli van 11.00 tot 13.00 uur. 
Deelname € 85,-. Entree is gratis bij deelname aan de cursus.
Aanmelden via communicatie@dehortus.nl.
beestjes in de HortusAUGUSTUS - Evolutiecursus Van Alg tot Orchidee
Een vierdaagse cursus over de gehele evolutie van het plantenrijk. Aan de hand van de levende plantencollectie van de Hortus gaat u door miljoenen jaren geschiedenis. U gaat zien dat de evolutie van de planten zeer sterk samenhangt met de evolutie van onze planeet en met de ontwikkelingen van het dierenleven. Zonder microscoop, en zonder lang stil te staan bij de evolutie op het niveau van de plantencel, krijgt u toch een idee van wat evolutie is, van een groene alg tot een bloeiende orchidee. De cursusdagen vinden plaats op vier vrijdagmiddagen op 4, 11, 18 en 25 augustus 2017. Iedere wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (plus een half uur pauze) van 13:00 tot 16:00 uur. Deelname € 100,- incl. reader. Entree is gratis bij deelname aan de cursus. Voor aanmeldingen of verzoek om meer informatie kunt u zich wenden tot de Hortus via communicatie@dehortus.nl.
beestjes in de Hortus3 SEPTEMBER - Workshop 'Ecosysteem maken in een fles’
Maak tijdens deze workshop onder begeleiding van het Groenlab je eigen mini-ecosysteem in een fles. Dat klinkt misschien ingewikkeld maar met een beetje geduld en wat handige tips ga je het echt zelf doen! Eenmaal gemaakt heb je er ook bijna geen omkijken meer naar. De flessen zijn 5 liter en hebben plek voor 2-3 miniplantjes. Voor je zelf aan de slag gaat krijg je van de docent een duidelijke uitleg over hoe het ecosysteem werkt en hoe je de fles kunt maken.

De workshop duurt ongeveer 2 uur van 13:00 tot 15:00 uur. Deelname is €55,- inclusief materiaal (fles, grond, stenen, planten) en een drankje tijdens de workshop. Entree is gratis bij deelname aan de cursus. Aanmelden kan via communicatie@dehortus.nl.

Creative macro photography in de Hortus Amsterdam9 SEPTEMBER - Workshop creatieve macrofotografie 
Kleuren, vormen, licht en lijnenspel zijn de belangrijkste ingrediënten voor een sfeervolle macrofoto, of je nu houdt van dromerige of abstracte beelden. Op welke manier gebruik je het licht in je foto en hoe creëer je daarmee je eigen sfeer? Hoe gebruik je de omgeving om jouw beeld net dat beetje extra te geven en welke compositie geeft daarbij de juiste balans? Andrea Gulickx leert u alles over macrofotografie in de tuin! 

De workshop duurt de hele dag en vindt plaats op zaterdag 9 september 2017 van 10 – 16 uur in de Hortus. Tarief voor deelname is 125,- euro incl. BTW p.p. Dit is inclusief entree, koffie-ontvangst, workshop en lunch in de Oranjerie van de Hortus.

Inschrijven via communicatie@dehortus.nl ovv workshop creatieve macrofotografie en uw naam.

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015