Tulpen de Hortus AmsterdamJosephine 2014 de Hortusrondleiding de hortus

You are here

Programma

ThemarondleidingenThemarondleidingen 2015 & Zondagrondleidingen
Een maal per maand staat een van onze rondleiders voor u klaar met een speciale themarondleiding. Aan de hand van zijn of haar expertise maakt u kennis met een speciaal deel van onze collectie. De rondleidingen starten om 14.00 uur. Deelname € 3,50. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Voor een volledig overzicht zie de Themarondleidingen pagina.

Iedere zondag kunt u in de Hortus deelnemen aan een inloop-rondleiding. Onze gids neemt u dan mee langs de highlights van de Hortus. Deelname is gratis. Maximaal 15 deelnemers per rondleider. De rondleiding start om 14.00 uur.

Josephine in de Hortus AmsterdamTentoonstelling 2015 - Joséphine. Een keizerrijk in een tuin.
Tegen het decor van Europese oorlogen, geleid door de nimmer aflatende machtswellust van haar man Napoleon, startte Joséphine de Beauharnais haar eigen botanische keizerrijk. Zij verzamelde ongekende en zeldzame planten van uit de hele wereld. Haar groene collectie in de tuinen van Malmaison verwierf grote faam, vaarvoor kosten noch moeite werden gespaard. In de tentoonstelling van de Hortus Botanicus Amsterdam ziet u een aantal van deze prachtige soorten terug. Meer lezen.

De tentoonstelling in de Hortus is te zien van 28 maart t/m 18 oktober 2015. 
Tegelijkertijd is in de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling Napoleon, Alexander & Jos
éphine te zien. 

Josephine in de Hortus AmsterdamActiviteiten rondom de Joséphine tentoonstelling
Lezingen
12 mei: Hortense, de vergeten koningin van Holland - door schrijfster Thera Coppens
19 mei: De wondere wereld achter de roos - door Belle Epoque Rozenkwekerij
25 mei: De historie van de botanische illustratie - door tuinhistoricus Leo den Dulk

Tekenen en schilderen voor volwassenen
Tekencursus 'Van tekening tot prent' op 4 zaterdagen vanaf april door Ina Brekelmans;
Workshop 'Een introductie in botanisch tekenen' door Anita Walsmit Sachs op 22 en 29 mei;
Zomerworkshop aquarel/gouache op 1, 8, 15 en 22 juli door Atelier JPH; 
Tot slot kunt u ook tekenen in de Hortus op 2 mei, 19 juni en 23 augustus via de Hermitage.
 
Meer informatie over deze activiteiten op www.dehortus.nl/josephine
Zie voor de speciale kinderactiviteiten onze kinderpagina

Stinzen in de Hortus AmsterdamMAART - Voorjaarsbloeiers
Ieder jaar kondigen krokussen en sneeuwklokjes weer de lente aan in de Hortus. Ook vele andere bol-  en knolgewassen zorgen voor de eerste kleuren in de tuin. Sommige soorten behoren tot de zogenaamde stinzenplanten. De planten komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa en het Midden-Oosten. Al in de 18e eeuw werden ze naar Nederland gebracht en geplaatst in pastorietuinen en buitenplaatsen.  Het woord stinzenplant komt van het Friese woord stins dat stenen huis betekent. Dit waren de woningen van adellijke of aanzienlijke heren, die veelal de sjieke buitenplaatsen bezaten. Zij kleurden hun tuinen met stinzenplanten. Nu zijn de planten overal te zien, en dus ook in de Hortus. Kom genieten van de voorjaarskleuren!

Op 14 maart is er een speciale themarondleiding langs en over de bloeiende bollen. Aanvang 14.00 uur. Reserveren niet mogelijk. Entreetoeslag €3,50.

Rolf Roos in de Hortus Amsterdam25 MAART - Boekpresentatie Niet zonder elkaar - bloemen en insecten 
Bioloog, auteur en enthousiast spreker Rolf Roos neemt u mee, aan de hand van zijn nieuwste publicatie, naar de wereld van de bestuivers. Zonder insecten zouden vele bloemen simpelweg niet bestaan. Bloembestuiving is onmisbaar in de voortplanting van zeer veel bloemplanten. Talloze insecten, op wereldschaal ca. 150.000 soorten, helpen bij de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Zij verbinden plant met plant, de plantenwereld met de dierenwereld en zij zorgen ervoor dat de natuur zich in eindeloze cycli vernieuwd.

Rolf Roos is mede-auteur van het boek 'Niet zonder elkaar' van Louis Schoonhoven e.a. Dit boek verschijnt 5 maart 2015. Tijdens deze lezing is het boek verkrijgbaar voor gereduceerde prijs van  19,50 (normaal € 24,50).
Aanvang lezing op 25 maart 2015, 19.30 uur in de Laranjazaal. Poort open 19.00 uur. Entree 
€ 7,50. Reserveren kan via communicatie@dehortus.nl 

 

Tulpen in de Hortus Amsterdam APRIL -  De tulp. Wild en verleidelijk
In april staat de Hortus in het teken van de tulp. Ruim veertig wilde en gecultiveerde varianten zijn te zien in de tuin. De tulp is onlosmakelijk verbonden met Nederland, hoewel haar herkomstgebied ver hiervandaan ligt. Al eeuwen kweken de Nederlanders de meest bijzondere exemplaren. Wat resulteert in duizenden varianten, in alle vormen en kleuren.  In de tentoonstelling “Wild en verleidelijk” zet de Hortus deze moderne varianten naast haar wilde voorvaderen. De tulpen zijn te zien van 1 t/m 30 april 2014.

Op 18 april is er een speciale tulpenrondleiding langs de collectie van de Hortus. Aanvang 14.00 uur. Entreetoeslag €3,50.
Reserveren niet mogelijk. 

evolutiecursus in de Hortus AmsterdamAUGUSTUS - SEPTEMBER - Evolutiecursus Van alg tot orchidee
Ook dit jaar starten we weer met de vierdelige cursus over de evolutie van het plantenrijk. Wandel elke vrijdag mee met docent Arend Wakker. Iedere wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (plus een half uur pauze) van 11:00 tot 14:00 uur. Deelname € 70,- incl. reader en entree. De cursusdagen vinden plaats op 4 vrijdagen van 28 aug t/m 18 sepi 2015.

Voor aanmeldingen of verzoek om meer informatie kunt u zich wenden tot de Hortus; communicatie@dehortus.nl. Meer informatie over de docent en de cursus vindt u op de website van Open Oog Producties.

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015