museumnacht Hortus AmsterdamJosephine 2014 de Hortusrondleiding de hortus

You are here

Programma

ThemarondleidingenThemarondleidingen 2015 & Zondagrondleidingen
Een maal per maand staat een van onze rondleiders voor u klaar met een speciale themarondleiding. Aan de hand van zijn of haar expertise maakt u kennis met een speciaal deel van onze collectie. De rondleidingen starten om 14.00 uur. Deelname € 3,50. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Voor een volledig overzicht zie de Themarondleidingen pagina.

Iedere zondag kunt u in de Hortus deelnemen aan een inloop-rondleiding. Onze gids neemt u dan mee langs de highlights van de Hortus. Deelname is gratis. Maximaal 15 deelnemers per rondleider. De rondleiding start om 14.00 uur.

Josephine in de Hortus AmsterdamTentoonstelling 2015 - Joséphine. Een keizerrijk in een tuin.
Tegen het decor van Europese oorlogen, geleid door de nimmer aflatende machtswellust van haar man Napoleon, startte Joséphine de Beauharnais haar eigen botanische keizerrijk. Zij verzamelde ongekende en zeldzame planten van uit de hele wereld. Haar groene collectie in de tuinen van Malmaison verwierf grote faam, vaarvoor kosten noch moeite werden gespaard. In de tentoonstelling van de Hortus Botanicus Amsterdam ziet u een aantal van deze prachtige soorten terug. Meer lezen.

De tentoonstelling in de Hortus is te zien van 28 maart t/m 18 oktober 2015. 
Tegelijkertijd is in de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling Napoleon, Alexander & Jos
éphine te zien. 
Meer informatie over deze activiteiten op www.dehortus.nl/josephine
Zie voor de speciale kinderactiviteiten onze kinderpagina

beschermdeplanten in de Hortus Amsterdam22 MEI - 22 DEC 2015 - Beschermde Planten 
Een tentoonstelling over verschillende bedreigde plantensoorten die vermeld staan op de Internationale Rode Lijst. De tentoonstelling is tegelijkertijd te zien in de 24 botanische tuinen van Nederland.

Biodiversiteit staat voortdurend onder druk. Vele soorten planten en dieren worden bedreigd als gevolg van het verdwijnen van natuurlijke habitat. De Hortus heeft een groot aantal van deze plantensoorten in haar collectie en 10 daarvan worden in deze tentoonstelling uitgelicht. In de tuin zijn ze herkenbaar aan de Rode Lijst.

Zie ook www.botanischetuinen.nl

victoria bloeit hortusAUG - De Victoria bloeit
Op 21 juli jl. bloeide de eerste bloem van onze Victoria cruziana. De bloem, die voornamelijk open in de schemering, bloeit slechts 1 nacht wit en 1 nacht roze. Om bezoekers de mogelijkheid te geven de bloeiende waterlelie te zien, zal de Hortus binnenkort haar poorten 1 avond openzetten. Houd hiervoor deze website of onze social media in de gaten. of meld u aan voor onze nieuwsbrief, dan ontvangt u de aankonidging per e-mail http://dehortus.nl/Hortusbericht

Deze zomer organiseert de Hortus voor het eerst ook een speciale fotomiddag voor ouders van met jonge baby’s. Een unieke mogelijkheid om uw kind op het drijvende blad van de waterlelie te laten poseren voor een sprookjesfoto.

De fotomiddag vindt plaats op 28 augustus, van 13.00 -17.00 uur. De shoot zit VOL. Lees meer op www.dehortus.nl/fotoshoot

 

evolutiecursus in de Hortus AmsterdamJULI - AUG  Muziek onder de boom
Het is inmiddels een zomerse traditie geworden; live muziek in de Hortus van Amsterdam. Iedere zondag in juli en augustus brengen verschillende bands weer heerlijke muziek op het terras van de Oranjerie. De tuin en het café blijven die dagen ook tot 19.00 uur open. Geniet van de zomeravond op het terras en laat u verrassen door onder andere the Awkward Silence, Lion’s Den en Boys Harmony and Soul !  Voor de entree gelden de reguliere prijzen voor de Hortus.

Wegens succes verlengd:

6 september - Duo Visite 
13 september - Momento So 

WEG

 

evolutiecursus in de Hortus AmsterdamAUGUSTUS - SEPTEMBER - Evolutiecursus Van alg tot orchidee
Ook dit jaar starten we weer met de vierdelige cursus over de evolutie van het plantenrijk. Wandel elke vrijdag mee met docent Arend Wakker. Iedere wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (plus een half uur pauze) van 13:00 tot 16:00 uur. Deelname € 70,- incl. reader en entree. De cursusdagen vinden plaats op 4 vrijdagen van 28 aug t/m 18 sep 2015.

Voor aanmeldingen of verzoek om meer informatie kunt u zich wenden tot de Hortus; communicatie@dehortus.nl. Meer informatie over de docent en de cursus vindt u op de website van Open Oog Producties.

najaarsmarkt in de Hortus Amsterdam19 & 20 - SEPTEMBER - Najaarsmarkt in de Hortus
De Hortus Amsterdam organiseert op 19 en 20 september wederom haar traditionele Najaarsmarkt in de tuin. Tussen de eeuwenoude collectie staan vele kraampjes met heerlijke producten van de oogst, zoals fruit en jam. Er zijn bijzondere bollen, zaden en planten te koop en er is een uitgebreide informatiemarkt met kramen van diverse plantenverenigingen. In de tuin worden rondleidingen gegeven en kinderen kunnen meedoen aan demonstraties vleesetende planten voeren. Kortom, een gezellig weekend voor jong en oud.

Museumnacht in de Hortus Amsterdam7 NOVEMBER - Jungle fever in de Hortus
Geïnspireerd op de  vaste collectie  transformeert de Hortus tijdens Museumnacht in een echte jungle midden in Amsterdam. Dwaal over de donkere jungle paden of leer survivallen tijdens een van de speedrondleidingen door de tropische kassen. Wil je meer weten over de medicinale werking van planten in de jungle? Kom dan luisteren tijdens het N8 college. Of laat je moves zien op de tropical tunes tijdens de verschillende optredens op het terras.

Altijd al een keer de jungle willen zien maar geen zin in enge insecten? Een kaartje voor de Museumnacht is veel goedkoper! Waan jezelf voor één nacht in tropische sferen en bezoek de Hortus tijdens de Museumnacht.  Kaarten zijn een maand van te voren te koop via de website van de museumnacht

schemerrondleiding in de Hortus Amsterdam23 OKTOBER - Schemerrondleiding 
Bent u niet bang in het donker? Ontdek de Hortus by night tijdens de schemerrondleiding! Op 23 oktober organiseert de Hortus dit jaar de schemerrondleiding. Tijdens deze bijzondere avond openstelling wordt u door de tuin begeleid door ervaren gidsen. Ervaar de tuin en de kassen in nachtelijke sferen, ontdek hoe insecten ’s nachts naar planten kijken en verbaas u over details die overdag niet zichtbaar zijn!

Er is een beperkt aantal aanmeldingen mogelijk, dus schrijf u snel in via communicatie@dehortus.nl.
Entree: €7,50, aanvang 19.15. Rondleiding 19.30-20.30

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015