Rondleiding de Hortus AmsterdamEvolutiecursus 2016 de Hortusrondleiding de hortus

You are here

Programma

Themarondleidingen

Themarondleidingen 2017 & Zondagrondleidingen
Een maal per maand staat een van onze rondleiders voor u klaar met een speciale themarondleiding. Aan de hand van zijn of haar expertise maakt u kennis met een speciaal deel van onze collectie. De rondleidingen starten om 14.00 uur. Deelname €4,-. Vooraf reserveren is mogelijk via communicatie@dehortus.nl. Voor een volledig overzicht zie de Themarondleidingen pagina.

Iedere zondag kunt u in de Hortus deelnemen aan een instap-rondleiding. Onze gids neemt u dan mee langs de highlights van de Hortuscollectie en haar geschiedenis. Deelname is gratis. Maximaal 15 deelnemers per rondleider. De rondleiding start om 14.00 uur. Meldt u bij de portier dat u deel wilt nemen.

NVBT Kroonjuwelen in de Hortus AmsterdamVanaf 22 APRIL - Kroonjuwelen in de botanische tuinen van Nederland. 
Het jaar 2017 is het jaar van de botanische tuinen in Nederland. Samen organiseren de 25 aangesloten tuinen het hele jaar door diverse activiteiten. Met de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’ presenteren zij de meest bijzonder planten uit hun collecties. Soms zijn het spectaculaire planten, soms bomen die er al heel lang staan, maar altijd zijn het planten met een bijzonder verhaal. De route langs de 'Kroonjuwelen'  is te vinden in de app Hortus chat. Deze is te downloaden voor Android en IOS. 
Vanaf 22 april is deze tentoonstelling te zien in de Hortus Amsterdam en in de andere tuinen van de NVBT.

beestjes in de Hortus10-16 JULI -  Artist in residence - The things we are / Joost Stokhof
Illustrator en kunstenaar Joost Stokhof sluit zichzelf een week lang op in de Hortus Botanicus te Amsterdam. In de week van 10 tot 16 juli 2017 leeft, werkt en slaapt hij als eerste Artist in Residence tussen de waterlelies, woestijnplanten, vlinders en zeldzame bomen om zo een onderdeel te worden van dit botanische ecosysteem. Een reeks pentekeningen vertelt aan het einde van de week zijn verhaal. Een live expositie, zo zou de week van Joost Stokhof, werkzaam onder de artiestennaam The Things We Are, in de Hortus genoemd kunnen worden. Bezoekers kunnen hem live zien tekenen, muzikanten, schrijvers en dichters komen langs voor een kruisbestuiving. Vanuit een kas midden in de Hortus observeert Joost Stokhof zijn omgeving en probeert deze in beeld te vatten, terwijl zijn expositie in de kas met de dag groeit. Kom ook langs bij Joost, iedere dag tussen 10 en 17 uur.

beestjes in de HortusJULI - AUGUSTUS - Jazz at the Plantage 
Jazz at the Plantage is een zomers muziekfestival in juli en augustus, met concerten in de binnentuin van de Hermitage Amsterdam, de Hortus en in de Portugese Synagoge. 

Tijdens Jazz at the Plantage kunt u iedere zondagmiddag in juli en augustus van live muziek genieten in de Hortus. Verschillende jazz ensembles brengen u heerlijke muziek op het terras van de Oranjerie. De tuin en het café blijven deze dagen speciaal tot 19.00 uur open!  Alle optredens vinden plaats tussen 16.30 en 19.00 uur. De reguliere entreeprijzen gelden.
Meer informatie kunt u vinden op de Facebook pagina van Jazz at the Plantage 

beestjes in de HortusJULI - AUGUSTUS - Hortus Festival 
De veertiende editie van Nederlands groenste zomerfestival voor kamermuziek heeft als thema Kroonjuwelen. Het Hortus Ensemble speelt hoogtepunten uit de geschiedenis van het Hortus Festival maar er zijn ook nieuwe voorstellingen!
Het Hortus Festival omvat van 19 juli t/m 27 augustus tientallen concerten in de prachtige oranjerieën en palmenkassen van Hortus Botanicus in Amsterdam, de Oude Hortus in Utrecht, Hortus Botanicus in Leiden, Hortus Botanicus Haren en dit jaar voor eerst ook in het Belmonte Arboretum in Wageningen.

In deze periode speelt het Hortus Festival weer iedere donderdagavond in de bijzondere setting van onze Palmenkas. Meer informatie en kaartverkoop via www.hortusfestival.nl.

beestjes in de HortusAUGUSTUS - Evolutiecursus Van Alg tot Orchidee
Een vierdaagse cursus over de gehele evolutie van het plantenrijk. Aan de hand van de levende plantencollectie van de Hortus gaat u door miljoenen jaren geschiedenis. U gaat zien dat de evolutie van de planten zeer sterk samenhangt met de evolutie van onze planeet en met de ontwikkelingen van het dierenleven. Zonder microscoop, en zonder lang stil te staan bij de evolutie op het niveau van de plantencel, krijgt u toch een idee van wat evolutie is, van een groene alg tot een bloeiende orchidee. De cursusdagen vinden plaats op vier vrijdagmiddagen op 4, 11, 18 en 25 augustus 2017. Iedere wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (plus een half uur pauze) van 13:00 tot 16:00 uur. Deelname € 100,- incl. reader. Entree is gratis bij deelname aan de cursus. Voor aanmeldingen of verzoek om meer informatie kunt u zich wenden tot de Hortus via communicatie@dehortus.nl.
beestjes in de Hortus10 SEPTEMBER - Workshop 'Ecosysteem maken in een fles’ VOL
Maak tijdens deze workshop onder begeleiding van het Groenlab je eigen mini-ecosysteem in een fles. Dat klinkt misschien ingewikkeld maar met een beetje geduld en wat handige tips ga je het echt zelf doen! Eenmaal gemaakt heb je er ook bijna geen omkijken meer naar. De flessen zijn 5 liter en hebben plek voor 2-3 miniplantjes. Voor je zelf aan de slag gaat krijg je van de docent een duidelijke uitleg over hoe het ecosysteem werkt en hoe je de fles kunt maken.

De workshop duurt ongeveer 2 uur van 13:00 tot 15:00 uur. Deelname is €55,- inclusief materiaal (fles, grond, stenen, planten) en een drankje tijdens de workshop. Entree is gratis bij deelname aan de cursus. Aanmelden kan via communicatie@dehortus.nl.
De workshop op 10 september is vol. 

Creative macro photography in de Hortus Amsterdam9 SEPTEMBER - Workshop creatieve macrofotografie 
Kleuren, vormen, licht en lijnenspel zijn de belangrijkste ingrediënten voor een sfeervolle macrofoto, of je nu houdt van dromerige of abstracte beelden. Op welke manier gebruik je het licht in je foto en hoe creëer je daarmee je eigen sfeer? Hoe gebruik je de omgeving om jouw beeld net dat beetje extra te geven en welke compositie geeft daarbij de juiste balans? Andrea Gulickx leert u alles over macrofotografie in de tuin! 

De workshop duurt de hele dag en vindt plaats op zaterdag 9 september 2017 van 10 – 16 uur in de Hortus. Tarief voor deelname is 125,- euro incl. BTW p.p. Dit is inclusief entree, koffie-ontvangst, workshop en lunch in de Oranjerie van de Hortus.

Inschrijven via communicatie@dehortus.nl ovv workshop creatieve macrofotografie en uw naam.

Based on Danland by Danetsoft © De Hortus 2015