Openingstijden vandaag 10:00 - 22:00 Koop tickets Menu

Partners

Fondsen

De Hortus Botanicus Amsterdam is zeer dankbaar voor de waardevolle bijdragen van deze fondsen aan collectiebeheer, tentoonstellingen,  onderzoek, publicaties, educatie en publieksprogramma’s in de periode 2020 / 2021.

Zadelhoff Cultuurfonds

Brookfoundation

Kickstart Cultuurfonds

Mondriaanfonds

Ministerie van OCW via Mondriaanfonds (Coronaregeling Medewerkers)

NME-fonds van Gemeente Amsterdam

Samenwerkende botanische tuinen

Botanic Gardens Conservation International (BGCI) is een internationaal opererende non-profitorganisatie die in 1987 is opgericht. Het doel van BGCI is om botanische tuinen met elkaar te verbinden in een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de diversiteit van planten. Bij BGCI zijn meer dan 800 tuinen in meer dan 120 landen aangesloten. De organisatie heeft zijn hoofdkantoor in Richmond upon Thames (Londen). Het Amerikaanse kantoor bevindt zich in de Chicago Botanic Garden (Glencoe, Illinois).

Ook in Nederland werken de tuinen onderling nauw samen. De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) is een koepelorganisatie en telt 25 tuinen verspreid over heel Nederland. Hieronder bevinden zich onder meer universitaire botanische tuinen, niet-universitaire botanische tuinen, arboreta en dierentuinen met een botanische afdeling. Samen zien wij het als onze missie om een bijdrage te leveren aan het behoud van biodiversiteit van planten in het kader van een duurzame wereld. Meer hierover op de site www.botanischetuinen.nl 

Samenwerkende musea

De Hortus is een geregistreerd museum. Onder de naam Stichting Amsterdamse Musea (SAM) werken meer dan 50 musea uit Amsterdam e.o. samen. In diverse overlegstructuren behartigen zij de belangen van de musea, bieden zij ondersteuning, en delen kennis en informatie tbv de bedrijfsvoering van de diverse musea.

Het OAM (Overleg Amsterdamse Musea) is het overlegorgaan van private en publieke musea in Amsterdam opgericht in 1994. De leden zijn geregistreerd als museum en lid van de museumvereniging en lid bij Amsterdam Marketing. Ondersteunend aan dit overleg zijn o.a. het MOAM (Marketing Overleg der Amsterdamse Musea), het EOAM (Educatie Overleg der Amsterdamse Musea) en het e-OAM (het platform voor online innovatie op het gebied van marketing en communicatie).

De Museumnacht is ooit vanuit het MOAM ontstaan, maar staat inmiddels op eigen benen met relatieafspraken met SAM (www.museumnacht.amsterdam).

Partners in crime

De Hortus is een inspiratiebron voor velen. De verhalen van planten, de vormen ervan, en vaak de wetenschappelijke achtergrond, vormen een basis voor nieuwe ideeën, productontwikkeling of mooie samenwerkingen. De Hortus ondersteunt graag het creatieve ondernemerschap, meestal in de rol van inhoudelijk partner en botanisch expert, maar ook andersom worden wij door vele partners ondersteund in onze eigen projecten.

Het Jakarta hotel op het Java-eiland in Amsterdam opende in mei 2018 haar deuren. De Hortus hielp mee met de selectie en inrichting van de subtropische binnentuin.

Stichting NL Bloeit! zet zich in voor een duurzame en veerkrachtige leefomgeving voor flora, fauna en mensen. Door onder andere het aanleggen en beheren van bloemenweides, bermen en dijken richten zij zich op de instandhouding en stimulering van de bodemkwaliteit en van flora van oorspronkelijk inheemse herkomst. Nl Bloeit! ondersteunt de Hortus bij de inrichting van de inheemse plantenvakken in de tuin. Zaden voor deze collectie worden verkregen van Cruydt-Hoeck Wilde bloemenzaden.

De huisstijl van de Hortus is in 2021 ontwikkeld door Studio Liz Klaver. Liz Klaver is grafisch ontwerper en art director. Voor de Hortus liet zij zich inspirerende door de (oneindige) ontwikkeling in de natuur. Hoe elk seizoen nieuwe vormen en structuren creëert. Deze vertaalde zij in heldere kleuren voor een frisse huisstijl.

Sprinklr is een ondernemende startup in biologische huis-, tuin,- en kamerplanten. Zij brengt de (gifvrije) natuur bij mensen thuis. Sinds 2017 bieden zij hortuscollecties aan in hun assortiment. Samen kopen we planten in bij biologische Kwekerij Casper Verhoeven.

De Hortus ondersteunt het Econasium met de opzet van een leskas in de school en de ontwikkeling van lesprogramma’s voor onder- en bovenbouw.

Willems Wermoed is de eerste Nederlandse vermout, bedacht en geproduceerd door Selier Spirits van Paul Selier in Amsterdam. De vermout bevat 24 plantenextracten welke zijn geïnspireerd op en geselecteerd aan de hand van de collectie van de Hortus.

In de zomer van 2017 verbleef tekenaar Joost Stokhof een week lang in de tuin. Hij ontving verschillende artiesten met wie hij zich samen liet inspireren door onze collectie. Hij tekende zijn ervaringen en ontmoetingen op in een dagboek “I see plants shaking hands”.

Illustrator Marlies Meijerink-Kruger van To sparkle trouwde in 2016 in de Palmenkas. Hoe mooi kwam deze kas in 2023 weer op haar pad toen zij het ontwerp voor de Hortustas maakte.

 

Adoptanten

Met ons adoptieprogramma kunnen bedrijven en particulieren op geheel eigen wijze de Hortus steunen. Zo kunnen bomen en planten uit onze collectie ‘geadopteerd’ worden. Met de ‘adoptie’ van een boom steunt men het jaarlijks onderhoud van onze collectie. Ons boom-adoptie programma is een mooie manier om maatschappelijke verantwoording uit te dragen. Door de Culturele ANBI status van de Stichting Hortus kunnen de giften aan goede doelen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting.

Ginkgo biloba is geadopteerd door MPC Capital sinds 2014.
Sequoia sempervirens is geadopteerd door Mob Pro sinds 2016.
De tropische collectie wordt gesteund door Catch Legal sinds 2020.
Tilia sp
is geadopteerd door TGS Lime sinds 2021.
Acer campestre is geadopteerd door SAS Consultancy in Amsterdam sinds 2021.

Vragen? Laat het ons weten!

U kunt ons bereiken via het algemene nummer: 020 625 9021. U kunt ook direct contact opnemen met een van onze medewerkers via e-mail of telefoon.