Er zijn voorbereidende opdrachten die je voorafgaand aan het Hortusbezoek met de klas kunt doen (facultatief). Het Hortusbezoek begint met een klassikale inleiding over de groei en verwerking van cacao, waarin ook de positie van Amsterdam als grootste cacaohaven ter sprake komt. Na de inleiding gaan de leerlingen in kleine groepjes onder begeleiding van Hortusdocenten op ontdektocht door de tuin en de kassen. Alle zintuigen worden daarbij ingezet: er wordt gevoeld, geroken en geproefd. De leerlingen krijgen een werkblad om aantekeningen op te maken, maar de nadruk ligt vooral op ervaren en niet op schrijven. Tijdens de ontdektocht is er aandacht voor diverse planten die wij dagelijks gebruiken en voor de (eerlijke) handel in cacao. Aan het einde wordt de les weer klassikaal afgesloten en krijgen de leerlingen een verrassing mee naar huis.
Het grootste deel van het programma vindt in onze kassen plaats, dus de les kan bij elk weertype worden uitgevoerd. Mocht het hard regenen, dan vervangen we de buitenopdracht door een binnenopdracht.